Dimitrovgrad na korak od toga da dobije stari naziv - Caribrod

Odbornici Skupštine opštine u Dimitrovgradu usvojili su predlog Opštinskog veća da se gradu vrati ime Caribrod - kako se zvao od 14. veka, do 1950, kada je "kršten" po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.
Dimitrovgrad na korak od toga da dobije stari naziv - Caribrod
Foto: Youtube (Screenshot)
Sada je na potezu Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje bi trebalo da predloži izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji, što bi za žitelje ove opštine značilo promenu ličnih dokumenata. 
 
U lokalnoj samoupravi, međutim, poručuju da će taj postupak ovde biti besplatan.
 
"Novosti" podsećaju da je tokom poslednjih dvadesetak godina, ovo bio treći pokušaj da se Dimitrovgradu vrati staro ime, jer 1996. i 2004. na referendumima nije dobijena potrebna većina. 
 
Sada predsednik Opštine dr Vladica Dimitrov objašnjava da je Caribrod staro slovensko ime koje nema političke, niti nacionalne konotacije. Gotovo identičan je i stav Saveta bugarske nacionalne manjine koji predvodi dr Angel Josifov - jedan od inicijatora promene imena grada.
 
"Ovdašnji ljudi su se dosad delili na Caribrođane i Dimitrovgrađane, u zavisnosti od toga da li govore na maternjem ili srpskom jeziku. Inače, novi-stari naziv koriste gotovo svi u Gornjem Ponišavlju, jer je važio vekovima, dok je naziv Dimitrovgrad rezultat jednog vremena i ima ideološki prizvuk", kaže dr Josifov.
 
Nekolicina, mahom starijih ljudi, koji nisu želeli smatra da uopšte nije važno kako će se grad zvati, jer je primarnije da se više pažnje posveti otvaranju radnih mesta i zadržavanju mladih na ognjištima, da Dimitrovgrad ili Caribrod, svejedno im je, za koju godinu ne bi potpuno opusteo. Mladi sa dva pasoša, kažu, odavde beže glavom bez obzira - najpre u Bugarsku, a potom u neku drugu zemlju EU, pa je tako ovde, od nekadašnjih 10.000 žitelja, ostalo jedva 6.000, uglavnom penzionera.
  • Петровград

    20.10.2019 09:48
    Шта чекају одборници у Скупштине града Зрењанина? Европска унија строго осуђује величање тоталитаристичких идеологија попут комунизма, нацизма, итд.
  • Петровград

    20.10.2019 08:15
    Кардељево, Пуцарево, Титоград, Титова Кореница, Светозарево, Иванград, Титово Ужице, Ранковићево, Титово, Титов Врбас, Димитровград, Зрењанин.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija