Trivan: Nedopustiva izgradnja MHE u zaštićenim područjima, menjamo zakon

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je njegov i stav tog ministarstva javnosti poznat i jasan i da je izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima nedopustiva.
"Sama reč kaže da su zaštićena. To su najvredniji delovi naše prirode u biološkom, hidrološkom, geomorfološkom smislu. Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode biće predloženo rešenje", rekao je Trivan za Politiku.
 
Prema njegovim rečima sve će biti definisano u zakonskim izmenama, a kako je ocenio, veoma je važno da se ljudima koji imaju dozvolu ponudi nova lokacija. On je rekao da će izmene i dopune zakona biti u nekom "razumnom roku" i da se nada da će to biti što pre.
 
Kako je rekao, u Srbiji je izgrađeno stotinak mini hidrocentrala.
 
"Kada su u pitanju zaštićena područja, 18 je izgrađeno, pet je u izgradnji, a još 51 je u planu. U trenutku kada smo mi povukli potpis za izgradnju MHE na Pakleštici tada je počelo klupko da se odmotava. To je bio okidač da stanemo tome na put", rekao je Trivan.
 
On je naveo da je znao da neće biti lako jer su u pitanju interesi. Prema njegovim rečima, s jedne strane su građani koji žele na svoj način da održe kvalitet svog života, a s druge strane su investitori.
 
"Najveći problem je što važeći zakon dozvoljava gradnju u zaštićenim zonama", naglasio je Trivan.
  • Pićuka

    20.10.2019 10:50
    Pošto je šteta već učinjena treba zameniti i sve one koji su kreirali i usvojili postojeći zakon. Pošteno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.