Niko ne zna koliko tačno ima javnih preduzeća u Srbiji

U Srbiji ne postoji jedinstvena lista sa državnim preduzećima na republičkom i lokalnom nivou, uključujući i ona u kojima je država manjinski suvlasnik.
Niko ne zna koliko tačno ima javnih preduzeća u Srbiji
Foto: 021
Zato je Vlada Srbije letos obećala MMF-u da će do kraja oktobra napraviti jedinstvenu listu državnih preduzeća u kojima je država ima najmanje 10 odsto vlasništva i koja su uključena u komercijalne poslove, kako  na lokalnom tako i na republičkom nivou, piše Nova ekonomija.
 
Kako se navodi u izveštaju MMF iz jula, u Srbiji postoji više lista sa državnim preduzećima koje se ne ažuriraju redovno, niti su javne. Postoje dve vrste ovakvih preduzeća, regularna državna i javna preduzeća kojima se upravlja na osnovu zakona o javnim preduzećima.
 
Javna preduzeća, navodi MMF, imaju mnogo manje autonomije nego regularna državna preduzeća i za poslovne odluke kao što su povećanje cene, ulaganje u druge kompanije ili kupovina imovine, potrebna im je prethodna odluke vlade ili lokalnih vlasti. 
 
Republička javna preduzeća su pod nadzorom ministra, ali ni to nije centralizovano, kaže MMF. Lokalna preduzeća su pod kapom lokalnih vlasti. 
 
Prema poslednjem planu sa MMF-om, do kraja februara 2020. srpske vlasti treba da usvoje dokument o upravljanju vlasništvom, finansijskim ciljevima, vodičima za izveštavanje i bordove direktora državnih preduzeća. 
 
Stručnjaci MMF-a su srpskoj vladi takođe predložili da donese politiku dividendi i postavi merljive indikatore performansi. 
  • /

    20.10.2019 13:06
    /
    nece se nikada ni znati dokle god je tu rusija i novac iz juzne afrike
    pitajte ih jel znaju koliko je proruskih nvo-a
  • White

    20.10.2019 11:09
    Zna onaj sto sve zna. Zna se i o kome je rec.
  • Ucim nemacki

    20.10.2019 10:41
    Samo bezati odavde sto pre
    Ali se zato zna datum pocetka postavke novogodisnje rasvete u Novom Sadu i Beogradu tacno u sekund.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.