Danas: Najavljene socijalne karte služe kao predizborni trik

Izjavu ministra rada Zorana Đorđevića kojom najavljuje završetak procesa formiranja socijalnih karata u Srbiji stručna javnost ocenjuje kao nerealnu, odnosno predizbornu šarenu lažu koja ima za cilj da "zamaže oči" javnosti, piše "Danas".
Danas: Najavljene socijalne karte služe kao predizborni trik
Foto: Pixabay
Povodom Dana borbe protiv siromaštva ministar Đorđević je najavio da će se Zakon o formiranju socijalnih karata naći pred poslanicima Skupštine Srbije na jesenjem zasedanju te da će njegovim usvajanjem biti omogućeno stvaranje precizne baze podataka na osnovu koje će biti poznat broj korisnika socijalne pomoći i koje kategorije stanovništva zaista spadaju u tu grupaciju.
 
Stručna javnost pak nije tako optimistična kao ministar Đorđević i tvrdi da je reč o glomaznom i dugoročnom poslu, te da će usvajanje zakona vezano za tu tematiku vlast iskoristiti za sticanje predizbornih poena.
 
Advokat Branko Pavlović kaže za "Danas" da javnost ne treba da očekuje da će vlast izaći sa tačnim spiskovima o broju socijalnih slučajeva u zemlji, odnosno broju ljudi koji bi trebalo da dobijaju socijalnu pomoć.
 
"Podaci tog tipa neće biti dostupni nakon usvajanja Zakona o formiranju socijalnih karata iz prostog razloga što takve baze podataka još uvek nisu gotove. Suština je u tome da vlast ustvari sada usvaja određene pravne okvire na osnovu kojih će se praviti socijalne karte u narednom periodu. To znači da i dalje nećemo znati tačan broj siromašnih u Srbiji, odnosno onih kojima je zaista potrebna socijalna pomoć, kao što je to slučaj bio i dosad", navodi sagovornik beogradskog lista.
 
On dodaje da shodno tome socijalne karte možda i neće biti donete za vreme mandata ove vlasti dok će ona imati priliku da preuzme benefite zbog započinjanja tog procesa.
 
Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović takođe ističe da je formiranje socijalnih karata mukotrpan i dugoročan posao te da se ta tema pokreće u ovom trenutku ne da bi se rešio problem, već zarad predizbornih aktivnosti.
 
"Da bi taj posao bio završen treba popisati sve građane a onda na osnovu toga tačno izračunati broj zaposlenih, koliko njih iz domaćinstva radi i kome su primanja veoma niska i treba mu državna pomoć da bi održao svoju egzistenciju. Tek kada se formiraju takvi spiskovi moguće je uraditi socijalne karte. Baze podataka koje se formiraju prvenstveno će za cilj imati da prepoznaju one kategorije stanovništva koje su na i ispod granice siromaštva kako bi im bili dodeljeni razni vidovi pomoći a kako bi oni postali sigurni glasači vladajuće političke opcije na prolećnim izborima", navodi Veselinović.
 
Ni on ne očekuje da će biti dostupni podaci do kojih država dođe formiranjem socijalnih karata, jer bi na taj način javnost bila upoznata sa relevantnim činjenicama o broju siromašnih. Prema njegovim rečima vlast će ta saznanja koristiti selektivno kako bi fingirala broj siromašnih i nezaposlenih građana onako kako njoj odgovara.
 
Na pitanje da prokomentariše podatak da je Srbija po visini socijalne pomoći na pretposlednjem mestu u Evropi, iza Rumunije, sagovornik Danasa tvrdi da je situacija po tom pitanju još gora.
 
"Nakon građanskih protesta protiv korupcije, u susednoj Rumuniji je došlo do rasta standarda građana i povećanja plata. Shodno tome broj socijalnih slučajeva u Rumuniji je daleko manji nego kod nas. Iako je budžet Ministarstva za rad u Srbiji treći po jačini, posle onog koje imaju ministarstva finansija i vojske, davanja za socijalu su sramotno niska. Problem je u tome što se sredstva umesto na davanje socijalne pomoći ili otvaranja savetovališta za socijalno preduzetništvo, troše na potpuno pogrešan način, kroz jednokratnu pomoć i to uglavnom onima na koje vlast računa kao na svoje birače ili na subvencije stranim investitorima. Treba naglasiti i to da je ministar Đorđević potpuno nestručan za obavljanje funkcije na kojoj se nalazi", zaključuje Veselinović.
 
Tokom 2018. godine 7,1 odsto stanovništva imalo je potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva, koja je iznosila 12.286 dinara mesečno, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrebe, pokazuju nalazi Ocene apsolutnog siromaštva u Srbiji za 2018, koju je sačinio Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU), saopšteni povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.
 
Iako je u odnosu na 2017. smanjena stopa siromaštva kod dece (sa 9,5 odsto na 7,8 odsto) ona ostaju nadprosečno ugrožena, kao i oni koji žive van gradova i kod kojih je stopa siromaštva dva puta veća nego kod gradske populacije. Posebno su ugroženi stanovnici u regionu južne i istočne Srbije, u kojima je stopa siromaštva 11,9 odsto, kao i članovi brojnijih domaćinstava.
  • Dr Milanče Mitovski

    20.10.2019 10:26
    ЊИХОВИ РАЧУНИ, ЊИМА!

    НАСТАВАК:

    ♣ Када пустим исту ТВ видим иста лица и исте приче, помислим да нешто није у реду. Сутра исто, то и прекосутра се понавља. Укапирах да се ништа у земљи не мења. Лопови исти, покрадени, такође.
    ♣ Највећу корист од одлива мозгова има странка на власти. Повећава се проценат њених симпатизера.
    ♣ Предност куповине диплома је што се не повећава њен квалитет, а ни интелигентност купца.
    ♣ Пре седам година Вучић је извукао Србију од банкрота. Сада је банктот иза њега (а пензионери су банкротирали).
    ♣ Министрима је потребна (по)дршка председника и то довољно чврста.
  • nenad s

    20.10.2019 10:01
    Vec vidjeno...Senior kartice
    I jesu predizborni trik, isti onakav kakav su bile i "senior-kartice" krajem 2017. Beskorisni i bezvredni sareni kartoncici za kupovinu robe ili usluga u firmama koje nisu ni znale da treba da daju nekakav "popust".
  • Dr Milanče Mitovski

    20.10.2019 09:51
    ЊИХОВИ РАЧУНИ, ЊИМА!
    Поједини полажу рачуне реда ради, а други ради реда, а ко их плаћа? Онај ко закасни и није на правој линији. Ипак најбоље раде фантомске фирме, јер су им фантоми у властима, а рачуне никоме не полажу, неће ваљда сами себи. Они који би контролисали стекли дипломе и побегли, а они са купљеним и поткупљеним дипломама нису положили приправнички испит. Амбициозне су политичке закрпе, јер је “први човек” пустио толико текстилних фабрика, чији профити се огледају и на памперсима радника. На крају, уместо лопови да заврше на месту где је смештен узбуњивач, на његовим леђима су положени рачуни, онај ко нема свога, нема ни бога. А зашто?

    ♣ Најгоре је што нам мозак испирају они без мозга.
    ♣ Наши лекари сањају да се сиротиња никада не разболи, а богати да не оздраве.
    ♣ Правда на крају побеђује. Код нас и почетак касни, а тек крај.
    ♣ Неки држе власт. Руке су им пуне посла, а уста...?
    ♣ Колико је та појава, људе из власти, ружна. Мисле лепо само о себи.
    ♣ Владајућа странка је све јача и јача. Стално јој пристижу прелетачи.
    ♣ Добра жена је као добра капљица. Обе обарају с ногу.
    ♣ Незналице прогласише експертима. Ту се крије тајна успеха земље.
    ♣ Увек није успешан продавалац памети, већ онај који глупост уновчи.
    ♣ Ако хоћете да чујете своју биографију, офарбане вулгарностима, само се кандидујте за неку функцију.
    ♣ Када пустим исту ТВ видим иста лица и исте приче, помислим да нешто није у реду. Сутра исто, то и прекосутра се понавља. Укапирах да се ништа у земљи не мења. Лопови исти, покра

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.