Veliki školski čas u sećanje na đake ubijene u Šumaricama

U kragujevačkim Šumaricama, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima danas, 21. oktobra će biti organizovan tradicionalni Veliki školski čas, komemorativna manifestacija kojom se evociraju uspomene na nekoliko hiljada nedužnih žitelja centra Šumadije koje su vojnici nemačkog Vermahta, uz pomoć Ljotićevaca, na šumaričkim padinama streljali 1941. godine.
Sa Velikog školskog časa, na kojem će biti izveden muzičko-scenski program, odnosno poema "Pouke iz šume", autora Aleksandra Šurbatovića, decenijama unazad se domaćoj i međunarodnoj javnosti šalje poruka "Da se Šumarice više nikada i nigde ne ponove", pošto se radi o jednom od najvećih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom, ne samo u Srbiji i na Balkanu, nego i znatno šire.
 
Velikom školskom času u Šumaricama prisustvovaće veliki broj gostiju i zvanica iz zemlje i inostranstva, među kojima i predstavnici državnih i gradskih institucija i ustanova, te diplomatskog kora i gradova pobratima Kragujevca sa prostora bivše Jugoslavije i iz Evrope.
 
Vence na Spomenik streljanim đacima i profesorima položiće delegacije Prve kragujevačke gimnazije (čiji su učenici i nastavnici streljani na tom mestu 21. oktobra 1941.), Vlade i Vojske Srbije, kragujevačke gradske uprave i drugih organizacija, ustanova i institucija. 
 
Velikom školskom času prethodiće, takođe već tradiocionalni moleban kragujevačkim novomučenicima, koji će, kraj Spomenika kragujevačkim novomučenicima, služiti vladika Jovan sa sveštensvom Šumadijske eparhije SPC.
 
Uoči Velikog školskog časa, u Muzeju "21. oktobar", u Šumaricama, u noći između nedelje i ponedeljka organizovano je tradicionalno Bdenje, dok je u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održana Komomorativmna akademija, na kojoj je iznova odata pošta streljanim učenicima i profesorima te škole.
 
Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 19, 20. i 21. oktobra streljali 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, kao i 15 dečaka, čistača obuće.
 
U streljanju su učestvovali i pripadnici jedinica Dimitrija Ljotića, koji su ubijali sopstveni narod. Prema svedočenjima preživelih, "Ljotićevci" su Kragujevčanima, kada su se čuli neprekidni rafali, govorili da je reč o vojnoj vežbi.
  • Krle

    21.10.2019 10:55
    Kakva kukavica moraš biti da organizuješ streljanje dece?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.