Svaki drugi lek koji se prodaje preko interneta lažan

Polovina lekova koji se kupuju na internetu je falsifikovana i potencijalno toksična.
Svaki drugi lek koji se prodaje preko interneta lažan
Foto: Pixabay
Kako navode "Novosti", ništa manje opasne nisu ni kopije suplementa, dok i originalni proizvodi, poput vitamina i preparata za jačanje mišića, prolaze samo minimalne kontrole i provere.
 
Na ovo upozoravaju u Ministarstvu zdravlja i ukazuju na to da bi nedavno potpisana Konvencija Saveta Evrope trebalo da ubrza proceduru otkrivanja kopija lekova na tržištu. Količina i vrsta lekova na crnom tržištu (internet, prodaja preko oglasa, flajera...) menja se iz godine u godinu.
 
"Trenutno se najviše falsifikuju lekovi za potenciju, citostatici, antibiotici i antidepresivi. Od suplemenata, to su proizvodi za potenciju i za mršavljenje", kažu u Ministarstvu. 
 
Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog u Kliničko-bolničkom centru Kragujevac, kaže za "Novosti" da legalni suplementi ne prolaze ni deseti deo kontrole koju prolaze lekovi, zbog čega je njihov kvalitet neproveren. Prema njegovim rečima, proteklih deset godina u Srbiji je bilo slučajeva da suplementi nisu imali aktivnu supstancu, ali se nije dešavalo da sadrže opasne sastojke.
 
"U inostranstvu mogu da se kupe proizvodi za mršavljenje koji sadrže veliku koncentraciju biljaka. Njima se dodaju supstance koje suzbijaju apetit. One mogu da budu toksične ukoliko se koriste u većim količinama. Jedna od njih je biljka kava iz Afrike, koja se negde koristi u dozama većim od dozvoljenih", kaže prof. dr Janković. 
 
Profesor dr Momir Mikov, sa katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže za "Novosti" da proizvodi za potenciju donose visoke profite i brzo se prodaju. Rizik od falsifikovanja leka postoji u svim fazama - od proizvodnje i transporta do prodaje na malo.
 
"Najveći broj falsifikata u Srbiju dolazi iz inostranstva, jer se nikome ne isplati da se bavi proizvodnjom ovde, za malo tržište naše zemlje. Kupuju se preko interneta, flajera, oglasa, preuzimaju brzom poštom i plaćaju karticom", kaže prof. Mikov.
 
Dešava se da falsifikat sadrži pogrešne supstance, koje pripadaju potpuno drugoj grupi lekova.
 
"Ove supstance mogu da budu toksične. Najčešći slučaj je da lek izgleda kao original i spolja i iznutra, ali da ne sadrži aktivne supstance. Čak i kada lek sadrži supstancu koja je navedena na kutiji, ali u duplo manjoj dozi, to se takođe ubraja u falsifikat", kaže prof. Mikov. 
 
Pojedine kopije otkrivene su nakon što su pacijenti primetili da je dejstvo leka drugačije nego što je bilo na početku uzimanja terapije.
 
Informacije o potencijalnim lažnim lekovima ubuduće će se još brže razmenjivati, nakon što je početkom ovog meseca potpisana Konvencije Saveta Evrope. Ulaskom u ovaj sistem, dobijaju se brzi podaci o lancu falsifikata u svetu.
  • Ima još

    21.10.2019 13:49
    Nažalost, istina ne prestaje tu.
    Mnogi originalni lekovi i preparati, nisu ove godine isti kakvi su bili i prošle ili pretprošle.
    Farmaceutska mafija takođe koristi brendirano ime da bi krala potrošače.
    Smanji aktivnu supstancu - kraj priče, sve originalno, pakovanje, oznake, nalepnice.
    Žele da zarađuju još više.
    Misle, ljudi neće primetiti.
    Naprotiv, naše domaće fabrike itekako drže nivo.
    Poredio sam originalni preparat i domaći i nije nam strani ni za prineti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija