Novosti: Rusi će u Srbiji graditi reaktor, ali ne i nuklearnu elektranu

Rusija i Srbija gradiće Centar za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije u Vinči, i tu će biti izgrađen istraživački reaktor, ali ne i nuklearna elektrana, pišu Novosti.
Novosti: Rusi će u Srbiji graditi reaktor, ali ne i nuklearnu elektranu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovaj list dodaje da će reaktor koštati oko 300 miliona evra.
 
Istraživački reaktor, takozvane nulte snage, proizvodiće radioaktivne izotope za medicinu i različita istraživanja, prenose Novosti.
 
Gradnja nuklearne elektrane, ipak, moraće u nekom trenutku da dođe na red zbog sve manjih zaliha fosilnih goriva, objasnio je za list jedan od srpskih nuklearnih fizičara. Kako je naveo, najlogičnija lokacija bila bi negde uz Dunav. 
 
Međutim, za to je potrebno promeniti zakone, jer prema postojećim propisima u Srbiji je zabranjena izgradnja nuklearnih postrojenja. Moratorijum na izgradnju, koji je donet 1989. godine, nakon černobiljske katastrofe, istekao je posle 25 godina, kada je usvojen Zakon o zabrani gradnje nuklearnih elektrana.
 
Inače, Centar će biti izgrađen u "Vinči", imaće višenamenski reaktor za istraživanja ispunjen vodom pod pritiskom, uz sve prateće sisteme, opremu i laboratorije.
  • Nada

    22.10.2019 19:56
    Sibir
    Neka Rusi taj Centar naprave u Sibiru pa neka onda ko god hoće, istražuje. Nama je dosta ozračenosti i zagađenja svake vrste.
  • high ISO

    22.10.2019 13:35
    Rusi grade a srbi barataju? Ne znas ko je vise brljaviji. Pa jeste li vi normalni? Neka Vucic pravi kod sebe u Bosni.
  • Činjenice

    22.10.2019 13:07
    Vitarbo je mali italijanski gradić na sredozemnoj obali, relativno blizu većih gradova.
    Ne poseduje nuklearnu elektranu niti reaktor za naučne svrhe.

    Poseduje fabriku kozmetike i hemijskih proizvoda, koja je pre nekoliko godina bila razlog međunarodnog nuklearnog incidenta i ozračivanja područja na 400 nS u momentu kada se incident stišao, a kada sam ja posmatrao mernu tačku.
    Radilo se o ispuštanju radioaktivnih gasova u atmoseferu.

    Ajde, blago meni, naučnike na istraživanja u Rusiju, a nas ostavite na miru da sadimo pšenicu i kukuruz.
    Biće nam korisnije, od saznanja o naravi protona i antiprotona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija