Bilčik: Kosovo je ključno pitanje evrointegracija Srbije

Slovački parlamentarac Vladimir Bilčik preuzeo je funkciju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju u novom sazivu tog tela umesto Dejvida Mekalistera.
"Moj prvi prioritet biće da razgovaram sa parlamentiarcima u Evropskom parlamentu šta je do sada urađeno da se pomogne Srbije na putu ka EU, ali ću uskoro otići i u Beograd gde ću takođe organizovati sastanke. Želim da budem konstruktivan glas koji podržava ambicije Srbije, ali fer i otvoren glas oko zadataka koje je potrebno uraditi kako bismo pogurali pitanje proširenja", rekao je on.
 
Bilčik funkciju preuzima u osetljivom trenutku za odnose Unije i regiona. Istorijskom greškom naziva odluku da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ipak je optimista da će evroparlamentarci uspeti da neutrališu negativan efekat koji takva odluka može da ima na region i vrate kridibilitet Uniji.
 
"Mislim da su EU i zemlje članice delimično podrile spostveni kredibilitet. Šteta je napravljena i sada je moramo popraviti. Postoje brojni glasovi u EU koji podržavaju proširenje i koji razumeju pitanje kredibiliteta i ja se nadam da stvari možemo obrnuti. Jedina kredibilna, bezbedna, prosperitetna i politički pouzdana budućnost Zapadnog Balkana je ona koja vodi ka članstvu u EU. To je evropska budućnost na kojoj moramo raditi", rekao je on.
 
Bilčik kaže da je Kosovo bilo, jeste i ostaće ključno pitanje evrointegracija Srbije. "Zbog toga i govorim da nam je potreban napredak, potrebno je da otključamo pregovore Beograda i Prištine", ističe on.
 
Na pitanje da li je to u ovom trenutku moguće, on kaže da "ako je proširenje EU krajnji cilj, onda mora biti moguće".
 
Novi izvestilac EP za Srbiju kaže da vraćanje kredibiliteta Unije, ali i ozbiljna posvećenost procesu proširenja mogu pozitivno uticati na smanjenje potencijalne nestabilnosti u regionu.
  • M.R.S.H.

    22.10.2019 23:28
    Ne želimo evrointegracija Srbije sa takvim društvom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija