Ministarstvo trgovine: Zabrana rada nedeljom može dovesti do otpuštanja radnika i nezadovoljstva potrošača

Dok sindikati traže da se i u Srbiji ukine rad nedeljom, poslodavci su protiv toga i tvrde da to ne bi nanelo štetu samo njima, već i samim radnicima.
Ministarstvo trgovine: Zabrana rada nedeljom može dovesti do otpuštanja radnika i nezadovoljstva potrošača
Foto: Pixabay
Sindikati su još pre godinu dana podneli Vladi Srbije predlog da se zabrani rad u prodavnicama nedeljom i praznicima. Kako za "Novosti" kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, u planu je pojačavanje pritiska na institucije da se to učini, kao što se nedavno dogodilo u Crnoj Gori, ali dodaje da nije optimista. 
 
"Imali smo nekoliko neformalnih susreta sa predstavnicima Vlade i Ministarstva trgovine, ali ništa konkretno i ozbiljno nije urađeno. Nisam optimista da je moguće u skorije vreme u našoj zemlji ostvariti tu ideju, jer postoji veliki otpor", kaže Savić.
 
Iz Ministarstva trgovine poručuju da će "rado prihvatiti poziv sindikata da razgovaraju o toj temi", kao i da bi u to trebalo da budu uključeni Privredna komora Srbije, ministarstva, NALED, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.
 
"Mislimo da bi to trebalo prepustiti tržištu. Trgovci samostalno određuju radno vreme. U skladu sa Zakonom o trgovini, ova delatnost se obavlja slobodno, zabranjena su ograničenja, a izuzetno se to može učiniti na način i pod uslovima propisanim zakonom", navodi Željko Rakić, načelnik odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije Ministarstva trgovine.
 
Prema njegovom mišljenju, pad prometa u trgovini, smanjenje plata ili otpuštanje radnika, kao i nezadovoljstvo potrošača, neke su od mogućih negativnih posledica zabrane rada nedeljom.
 
"U trgovinama i tržnim centrima najveći promet je upravo vikendom. Potrošači bi sigurno bili nezadovoljni, jer su navikli da tada idu u kupovinu, a tokom radne sedmice često nemaju ni vremena. Pojedini trgovci su zbog toga prilagodili poslovanje i ne rade ponedeljkom", kaže Rakić za "Novosti".
 
Kako navodi Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije, njihov stav je da trgovine ne treba zatvarati nedeljom. I on to potkrepljuje navodima da su tržni centri puni vikendom i da je tada promet najveći.
 
Sa druge strane, Ranka Savić tvrdi da nije tačno da bi zabrana značila gubitak posla za određeni broj radnika, jer postoji veliki manjak radnika u maloprodaji. Kako kaže, jedini razlog otpora trgovinskih lanaca jeste to što vikendom imaju najveći profit.

Komentari 104

  • Za valtera

    29.01.2020 22:24
    Ti imas dva dana pa te boli uvo da li cemo mi ostali da radimo nedeljomili ne.... ja imam samo 1 slobodan dan u nedelji pa nekad to bude radni dan ali nedelja skoro nikad a prijavljena sam na 40h rada. SRAMOTA sto jedna drzava nasa drzava nezna da iskoreni ovaj bezobrazluk...
  • Goca

    19.11.2019 18:48
    Realnost
    Laz ministarstva.Poslodavci pohlepni,bezobrazlukom,a blast I'm dozvolioa.Kad bi placali rad nedeljom,Sami bi ukinuli,ovako nista neplate
    Radnika nema dosta ni ovako,mala plata,slobodnih dani neredovni,posao crnacki,potrosaci nekulturni,bezobrazni.Sta kupe rezani hleb I sto grama salame.
  • Bojan

    12.11.2019 22:25
    Nedelja neradna
    Sobzirom da radim kao menadžer maloprodaje, uopšte ne bi došlo do otpuštanja radnika
    Jer bi se povećao promet tokom nedelje i u to budite sigurni zato što je već isprobano ali prosto mora da se radi nedeljom ako i drugi rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.