VIDEO: Požar na Staroj planini gori već tri dana, vatrogasci računaju na kišu

Požar na Staroj planini, koji je izbio u nedelju, ne smiruje se već treći dan.
U gašenju nekoliko desetina hektara niskog rastinja i dela šume angažovano je oko 200 vatrogasaca i pripadnika Žandarmerije. 
 
Kritična situacija je iznad sela Topli Do, gašenje požara je obustavljeno u utorak uveče jer je na nepristupačnim terenima rizično ostajati noću, ali je akcija nastavljena čim je svanulo.
 
Očekuje se da će najavljena kiša vatrogascima olakšati posao, a iz Sektora za vanredne situacije MUP-a je saopšteno da je od Rusije zatraženo angažovanje specijalizovanog za gašenje požara "Iljušin 76".
 
Vatra još nije ugašena ni kod Trgovišta, Prokuplja, Vranja i Bosilegrada, a novi požari izbili su tokom noći u blizini Trgovišta i Bosilegrada.
 
Zbog lošeg terena, procenjeno je da helekopteri ne mogu biti od pomoći, a vatrogasci su prinuđeni da po nekoliko kilometara pešače do mesta požara.   
 
  • EvoOvako

    30.10.2019 11:23
    Osnove
    O požarima.
    Šuma pred ne plane sama.
    Ako treba malo jasnije - u Grčkoj i u Hrvatskoj su zakoni na snazi da se zemljište može konvertovati u građevinsko, a sećamo se svi skorijih požara u tim državama.
    Dalje, stari ljudi nisu završavali ostavinske rasprave, pa je bilo slučajeva da imovina ima na desetine vlasnika, pa su u Dalmaciji goreli katastri u kojima su baš zanimljiva zemljišta bila zavedena. Procedura je jasna - dođe "vlasnik" i prijavi se da je njegovo zemljište, a dva svedoka potvrde. To je recept s početka '90-ih, a vlasnikci(Srbi) su daleko i nema ko da se buni.
    Ili još jasnije - sada se svi potoci i rečice mogu ugurati i cevi! Ili vršiti mnoge druge mahinacije, obaranje cena, privatizacija potencijalnih skijališta itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.