Dok su najsiromašniji đaci na nastavi bez obećanih udžbenika, ministarstvo i škole upiru prst jedni u druge

Za sada nepoznat broj dece iz socijalno najugroženijih porodica, dece sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom, kao i dece koja su treće ili naredno po rođenju u porodici, ostalo je bez udžbenika za osnovnu školu koje je država najavila da će besplatno obezbediti ovim kategorijama.
Dok su najsiromašniji đaci na nastavi bez obećanih udžbenika, ministarstvo i škole upiru prst jedni u druge
Foto: Pixabay
Školska godina je uveliko u toku, a nastavnici se dovijaju da realizuju nastavu sa decom koja nemaju osnovna sredstva za rad. Sagovornici 021 kažu da se materijal za ovu decu najčešće kopira, što je opet protivzakonito, ali da nastavnici nemaju drugi izbor. Pojedini roditelji su u očaju kupili deci knjige koje je trebalo da dobiju besplatno, tačnije o trošku budžeta.
 
Problem je vidljiv širom Srbije, a nezvanične informacije do kojih dolazi 021 kažu da nekoliko desetina škola u celoj Vojvodini nema udžbenike koje su očekivale od Ministarstva prosvete. Revoltirani su i roditelji, a jedan od njih obratio se redakciji 021 sa informacijom da ne dobija nikakvu povratnu informaciju kada će stići udžbenici za njegovo dete, koje pohađa jednu od škola u Novom Sadu.
 
"Pošteno bi bilo bar da daju saopštenje da neće biti udžbenika, pa da se roditelji snalaze. Mnogi roditelji su kupili udžbenike o svom trošku, pa i ako na kraju dobiju obećane knjige, šta da rade sa njima? Neće li to biti gubitak i za državu i za same roditelje? Kako ni moje dete nije dobilo obećane udžbenike, bezuspešno sam slao imejlove Ministarstvu kako bih dobio informaciju kakvo će biti razrešenje ovog problema. Dobijao sam automatski odgovor-zahvalnicu na svoj imejl, a nikakve smislenije informacije se ne mogu dobiti ni u školi. Barata se sa ciframa od 200 škola u celoj Srbiji sa ovim problemom i o 20 škola u Vojvodini, ali su sve ovo usmene informacije. Ono što iz ličnih kontakata znam je da ovaj problem postoji na teritoriji Novog Sada", navodi ovaj roditelj za 021.
 
Problem postoji i u Novom Sadu, ali u Ministarstvu prosvete za 021 ne preciziraju o kojim školama je tačno reč. Na pitanje zbog čega škole koje pohađaju đaci iz porodica-korisnika socijalne pomoći i drugih navedenih kategorija nisu još uvek dobila najavljene udžbenike, u Ministarstvu navode da su udžbenici planirani za nastavu Matematike, Maternjeg jezika, Svet oko nas, Prirodu i društvo i strani jezik u prvom ciklusu, a za matematiku, Srpski/maternji jezik i književnost, strani jezik, Geografiju. Istoriju, Hemiju, Fiziku i Biologiju u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja.
 
Besplatne udžbenike je, kako kažu, trebalo da dobije 16 odsto od ukupnog broja đaka u osnovnim školama u Srbiji, a nabavka je realizovana na osnovu podataka koje su škole unele u aplikaciju u okviru informacionog sistema Dositej. 
 
Tu dolazi do problema - ministarstvo tvrdi da škole nisu pravilno ili uopšte unele neophodne podatke, pa nisu ni dobile udžbenike, dok škole tvrde da su ispunile sve što je traženo, a ostale su bez knjiga.
 
"Nakon realizovane javne nabavke, od početka školske godine školama je, u skladu sa unetim podacima, isporučeno 775.160 udžbenika. U pojedinačnim slučajevima, kada je Ministarstvo dobilo informaciju da udžbenici nisu isporučeni u celosti ili delimično, pristupalo se pojedinačnoj proveri. Podstaknuto informacijama dobijenim od strane škola i roditelja, Ministarstvo je izvršilo detaljnu analizu radi utvrđivanja uzroka neslaganja podataka u određenom broju slučajeva. Na osnovu navedene analize, konstatovano je da je uzrok neslaganja podataka nova procedura unosa podataka u aplikaciju koja je, uprkos detaljnim objašnjenjima procedure unosa, određenom broju škola predstavljala poteškoću. Daljom analizom podataka, utvrđeno je da je 10 odsto osnovnih škola imalo poteškoće, te da je ovim problemom pogođeno oko devet odsto učenika koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike", navode za 021 u Ministarstvu. 
 
Dodaju da je raspisana nova javna nabavka udžbenika za decu koja ih nisu dobila.
 
Međutim, u sindikatima se ne slažu da je problem bio u školama i kažu da je suština u nesposobnosti čelnih ljudi u Ministarstvu prosvete. Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Ranko Hrnjaz kaže za 021 da je direktno na terenu, u posetama kolegama u školama, video da se nastavnici dovijaju i nemaju s čime da rade.
 
"Tromesečje je bilo prošle nedelje, a muke su ogromne. Nastavnici diktiraju đacima, muka je pripremiti taj čas jer đaci nemaju materijal, nemaju odakle da uče. Snalazite se po internetu za njih", kaže Hrnjaz.
 
I predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović kaže za 021 da je krivica u ministarstvu.
 
"Pouzdano znam za škole koje su uredno i na vreme sve obavile, popunile aplikaciju i na kraju ostale bez udžbenika. Škole su zvale i intervenisale, a od ministarstva dobile nemušta objašnjenja poput 'niste nam se ni obratili'. Neke škole su unosile podatke i nikad nisu dobile odgovor. Nemoguće je da su škole sve toliko glupave i tupave i da ne znaju da popune podatke, to nije tačno", kaže Jović.
 
Na pitanje 021 da li je popunjavanje aplikacije jednostavnije od, recimo, sprovođenja javne nabavke, što škole redovno rade, Jović kaže da je još i jednostavnije od toga. 
 
"Tromesečje je prošlo, a bilo je nekoliko pismenih i usmenih provera znanja. Vrlo lako može da se desi da uđemo u novu godinu i da ne bude udžbenika, to me zaista ne bi iznenadilo. Šta ako neko bude uložio žalbu u toku javne nabavke", pita se naš sagovornik.
  • ana

    30.10.2019 20:32
    dva interesa u suprotnosti
    biznis je kad se prodaju udzbenici koji nisu potrosna roba pa moze vise generacija da koristi jedne iste .
  • Niko bitan

    30.10.2019 20:13
    /
    K'o cita ovu vest, nek se seti da je pre 2 danaa izasla vest da je SPC-u odobreno jos 100 miliona dinara za hram sv.Save..... iz budzeta
  • ××

    30.10.2019 16:43
    Pojedini nastavnici i ucitelji koji rade od 5 Oktobra nisu ni za tetkice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.