Popović: Tehnologija 5G šansa za srpske inženjere i privredu

Tehnologija 5G biće infrastruktura za novu generaciju tehnoloških inovacija koje će oblikovati svet u narednoj deceniji, omogućiti još brži prenos podataka, ali i otvoriti nove poslove i stvoriti potrebu za zapošljavanjem najboljih inženjera, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
Popović: Tehnologija 5G šansa za srpske inženjere i privredu
Foto: Pixabay
Govoreći u Beogradu na otvaranju konferencije o 5G mreži, Popović je kazao da su upravo inženjeri i IT tehnologije najveći potencijal Srbije koji može da iskoristi razvoj 5G tehnologije.
 
Popović je istakao i da je prošle godine srpski izvoz IT usluga i proizvoda dostigao 1,35 milijardi evra, što je, ukazuje, prvi put bilo više od poljoprivrede.
 
"IT sektor ima konstantni rast i očekujemo da na kraju ove godine imamo prihod od izvoza od čak 1,5 milijardu evra", podvukao je Popović.
 
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije odlučno podržava razvoj IT sektora kroz razvoj infrastrukture i istakao da je u poslednje dve godine u te svrhe uloženo više od 80 miliona evra. Podseća i da je u Srbiji otvoreno osam inovacionih startap centara u mestima bez univerziteta, i najavio da će još šest takvih centara biti otvoreno sledeće godine.
 
"Želimo da omogućimo mladima da ostanu u svojim mestima i da odatle, koristeći novu najnapredniju tehnologiju 5G, razvijaju svoja inovativna rešenja i kompanije", rekao je Popović.
 
Današnju konferenciju o 5G tehnologiji organizuje Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji, a ministar Popović je zahvalio ambasadoru Italije u Srbiji Karlu Lo Kašu na trudu da poveže italijanske i srpske inovacione kompanije, koje, ocenjuje, imaju dobru saradnju.
  • Srdjan

    02.11.2019 15:42
    nema shanse
    zbog novog zakona o pausalcima u IT, prihod od IT u fiskalnoj 2020 za izvoz IT usluga i proizvoda ce biti do 100 miliona evra, koliko je ukupan izvoz svih "drzavnih" firmi. Kako ce barem domacih 80% informaticara koji inache rade za strane klijente otici u Nemachku i EU, 5G u Srbiji nece imati ko da koristi, 3G i 4G su dovoljni.
    A za milijardu evra zhivih para godishnje, koji nece uci u Srbiju 2020, sami ste krivi ministre.
  • BS 30/300GHz

    31.10.2019 00:37
    dobro drvo
    Pardon, nama treba zapravo samo fXg kojom se neki za svagda odavde teleportuju u neku vanzemaljsku civilaciju bez mogućnosti svakog daljeg direktnog kontakta sa Zemljom, a naročito Srbijom i onima koji su tu zapali rođenjem ili voljno, ni u nekoj bližoj budućnosti, jer se oni istoj ni sa 3 i 4 g više ne mogu nadati. Što ne nacrta narodu malo infrastrukturu 5g, šta ona podrazumeva i šta košta, zbog čega je 5g frka i ko to profitira iz olako obećane 10x veće brzine, kad sve tako lepo zna, i ko će to da je stavi u zakone i koje, Pametnjaković IT Izvoznik Demagog kao što lepo zna da se dodvori i nahvali? Hoćemo li se o infrastrukturu tu saplitati, sudarati se sa njom na svakih 5 koraka, hoće li nam padati na glavu, blejati nam u sobe? Hoćemo li 365 dana u godini samo svrdlati grad, pleviti naokolo ono malo gradskog zelenila pa u žbunje i cveće sakrivati sad 5g mrežne ćelije, preusmeravati saobraćaj da bi bežičnu 5g vešali na gradsku rasvetu, ili ćemo sad i na svakoj trafici imati jednu mini baznu stanicu, a dvonošce držati in&out zakucane na smartfone i ajpede isto toliko i u nedogled ili sve do 6 g ako iko ostane normalan do tada, a i živ, jer zdrav neće biti? Šta košta ta 5g sitnica? Kako ona izgleda realno, brža li je od pruge St. Pazova-Kelebija, ili je jeftinija, prolazi li kroz Čortanovce?
    https://www.youtube.com/watch?v=Tc0FEKmf1iM
    Još nešto, direktno... da li nama zapravo drvoredi gradski nestaju zbog mreža i slabljenja signala koje drveće izaziva? Ko to odobrava?
  • Tesla

    30.10.2019 20:02
    5G
    5G tehnologija je kontraverzna tehnologija jer su zracenja na tim frekvencijama vema stetna po bioloske organizme u polju delovanja. Do sada su se koristila u vojne svrhe kao oruzje.

    5G ce u teoriji doneti mnoga poboljsanja u brzini i kvalitetu komunikacija, ali je u sustini veoma stetno. Najveca primena ce biti za samovodjene automobile, i u to je ulozeno previse para da bi se sada odustalo.

    U Srbiji nece zaziveti u toj primeni sigurno, vec verovatno samo za bezicne komunikacije u mobilnoj telefoniji. Medjutim, pravice veliku stetu po zdravlje stanovnistva sto ce se uociti tek posle nekoliko godina, verovatno kad investitori u 5G projekat povrate svoj novac.

    Na vama je da odlucite sta vam je vaznije.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.