Ministarstvo odbrane na kritike komesarke Saveta Evrope: U Srbiji se knjige ne zabranjuju

Ministarstvo odbrane reagovalo je na izjavu komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović.
Ministarstvo odbrane na kritike komesarke Saveta Evrope: U Srbiji se knjige ne zabranjuju
Foto: Pixabay
Mijatovićeva je kritikovala ministarstvo zbog organizovanja promocije knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija". Ministarstvo je na to saopštilo da Srbija neće zabranjivati knjige, jer je to tradicija nekih drugih naroda.
 
"Svaki pokušaj drugačijeg viđenja građanskog rata u BiH je veliki zločin ako dolazi od Srba", ističe Ministarstvo u saopštenju i dodaje da na to neće pristati i zato je omogućilo da autor knjige i ljudi koji su učestvovali u istraživanju čitavog slučaja iznesu svoj stav.
 
Ministarstvo ukazuje i da su Srbi mnogo puta bili i još uvek jesu žrtve dvostrukih standarda i često im se i sudilo i sudi za tuđe zločine.
 
"Šteta je što Dunja Mijatović ne traži da se sazna ko je u Srebrenici pokušao da ubije Aleksandra Vučića ili ko je lagao da se na Kosovu Šiptari truju jednonacionalnim otrovom iz Srbije", navodi ministarstvo.
 
Umesto da traga za istinom, navodi se u saopštenju, Dunja Mijatović napada Ministarstvo odbrane zato što se u Domu Vojske raspravljalo o knjizi koju nije izdalo Ministarstvo odbrane.
 
Oni komesarki predlažu da pre nego što donese "svoj neporecivi i nepogrešivi sud" ipak najpre pročita knjigu o kojoj govori.
 
Dunja Mijatović kritikovala je ranije Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" u kojoj se, kako kaže, falsifikuju činjenice o ratnim dešavanjima u BiH.
 
"Propagiranje neistina i dezinformacija u posleratnom periodu je opasno i ozbiljno ugrožava sve napore usmerene ka trajnom miru i pomirenju", navela je u saopštenju Mijatović.
 
U Domu Vojske Srbije u utorak uveče je promovisana knjiga Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", a mediji u BiH su objavili da je on u knjizi pokušao da ospori drugostepenu presudu Suda BiH kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina robije.
  • Nemanja

    08.11.2019 01:34
    Koje crne knjige, vazna je tetka iz Kanade? Ko je uostalom od knjiga "stvorio" stan u BG-u?
  • krle

    07.11.2019 08:40
    Od ovog odgovora koji izgleda kao da su ga pisali napaljeni tinejdžeri čudnije je samo da nisu pomenuli Đilasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.