Još jedna prevara preko Viber-a

Ovih dana širom sveta na mobilne telefone korisnika aplikacije "Viber" stigla je neuobičajena poruka.
Još jedna prevara preko Viber-a
Foto: Pixabay
Naime, kako pišu Novosti, pojedini korisnici su dobili poruku "sumnjivog porekla" sa broja +79183301602 u kojoj se navodi da su baš oni srećni dobitnici u okviru "internacionalnog Viber nagradnog fonda".
 
U poruci se navodi da je nagrada 500.000 američkih dolara, a da biste novac i primili morate poslati imejl potraživanja, te ćete dobiti i dodatne informacije, što direktno navodi da ćete nekom ostaviti svoje podatke i imejl adresu, a samim tim mu i omogućiti da iste zloupotrebi.
 
Kao i uvek, reč je o još jednoj internet prevari koje se treba čuvati, a savet je da se na ovakve poruke nikada ne odgovara i da se lozinke za pristup elektronskoj pošti redovno ažuriraju. Ovakav vid poruka uglavnom ima za cilj krađu ličnih podataka i način preuzimanja kontrole nad elektronskom poštom žrtve.
 
Na poruke koje navodno stižu od aplikacije "Viber" treba naročito obratiti pažnju u danima kada ta aplikacija zaista vrši apdejt, kojim bi njihove usluge trebalo da budu još bolje za korisnike.
 
Ova aplikacija korisnicima ne šalje mejlove, osim ako već niste kontaktirali njihov sistem podrške, ako sa njima nemate poslovnu saradnju ili ste tražili da vam stižu obaveštenja."Viber" vam nikada neće poslati poruku koju traži da prosledite drugima, niti će vam tražiti da otvorite link za bilo koji sajt koji nije www.viber.com. Ne bi trebalo da klikćete na bilo koji link koji neka druga strana tvrdi da je poslat od Vibera ili u dogovoru sa Viberom, a preko adrese koja nije ova, prenose "Novosti".
 
Ukoliko neko pokuša da vas prevari, blokirajte ga, a printskin možete poslati "Viber", kako bi oni znali za spam i predupredili da i drugi budu prevareni, savetuje se na sajtu ove aplikacije.
 
Građanima se savetuje da svoje korisničke podatke i lozinke ne daju nikome niti da ih upisuju na sumnjivim internet stranicama, a ukoliko su to učinili, neka lozinku odmah promene. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internet usluge moraju promeniti i nju.
 
I "Dnevnik" piše o ovoj prevari i podseća da ovo nije jedini slučaj prevara preko aplikacije Viber. Prošle godine je na Vajber jednom Novosađaninu stigla poruka da će mu nalog biti suspendovan ukoliko ne ažurira aplikaciju.
 
"Vaš nalog je suspendovan! Ako odmah ne ažurirate, svi vaši kontakti, poruke i fotografije će biti izgubljeni! Imate 00.44.525 sekundi da ažurirate svoj Vajber nalog", glasi poruka koju je dobio B. M.
 
Reč je o klasičnoj prevari jer ukoliko kliknete na opciju "ažuriranje", par sekundi kasnije pristižu poruke o prijavi na različite sajtove, a samo trenutak nepažnje bio je dovoljan da B. M. svoj mesečni račun optereti još 610 dinara. 
  • Nebojsa

    17.02.2020 20:44
    Prevara 1311
    I meni je stigla poruka, ali ne na Viber, vec sam hteo da azuriram internet explorer, neoprezno sam poalao poruku DOWN na 1311 i ode oko 960 din. Zovem Telenor da prijavim problem ali
    operator kaze da ne mogu nista da urade, da oni imaju ugovor sa takvima, zar oni nisu duzni da
    blokiraju taj servis, prijave policiji...strasno, naucio sam lekciju.
  • rocko

    06.02.2020 11:42
    prevara na viberu
    malopre htedoh instalirati VIBER na PC računaru poštu sam instalirao win10 . I ja neoprezno ukucah na pretraživač VIBER i prvu ponudu kliknuh. Kad tamo stoji posaljite poruku na ,,DOWN,,
    na 1311.Ja vidim uslovi stoje dve tačke i ništa. Računam treba prijava neka formalno.Pošaljem ja kad mi stiže upozorenje za skidanje 969 din sa računa.Ja pogledam stigao mi neki kod u poruci i cena 960 din.Malo bolje pogledam karticu koja je iskočila sa ponudom na njoj u dnu ispod aplikacije VIBERA stoji jedva vidljivo i mnogo lošije vidljivosti od ponude stoji 969 din /sms. I stoji pozvati EDSd.o.o. na broj 011-401-22-78. Ja zovem samo se sekretarica uključuje. Naravno sad videh da je prevara jer ko bi plaćao VIBER toliko kad znamo da je on džabe ili skoro džabe.Nisam aktivirao COD . Samim tim nisam aktivirao uslugu. Ali pare su skinute.
  • Stevo

    12.11.2019 15:42
    Koje naivčine...

    Ja sam dobio nagradu 50000 eura od predsednika interneta lično, samo čekam da prođe kroz escrow banku da podignem pa ćete onda videti ko je naivan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.