Poligraf nije dokaz na sudu, nalazi mogu biti pogrešni

U Srbiji se u sve sumnja - u sudove, parlament, vojsku, policiju, crkvu… Samo je jedna institucija koja uživa gotovo božansko poverenje. Njegova je jača od suda, presuda, svedoka… Barem ako je suditi po izjavama zvaničnika i izaveštavanju medija. Kako piše Insajder - u pitanju je poligraf.
Poligraf ili na srpskom detektor laži se kao krunski dokaz u političkoj borbi koristi i za potvrđivanje kao i za negiranje nečije krivice. Informacija o tome da li je neko prošao ili pao na poligrafu je jedini podatak koji se i javno objavljuje iz predistražnog postupka i za koji ne važni ni tajnost istrage ni zaštita podataka, pa ni pretpostavka nevinosti, piše Insajder.
 
Profesor Pravnog fakulteta Goran Ilić za Insajder ističe da poligraf nije nikakav dokaz na sudu već se samo može koristiti kao indicija za usmeravanje istrage.
 
"Zamislite sada jedno ubistvo javnost, onako zgrožena, zar je moguće itd i već sutradan vi imate da kažem priču na naslovnoj strani na poligrafu je sve priznao, imamo dokaz, on je definitivno učinio to krivično delo. To što to nije dokaz, što nikakvih drugih stvarnih dokaza nemate, to nikoga nije briga, je l' tako? Kad se prođe jedan dan već smo zaboravili šta je prethodnog dana objavljeno putem medija”, kaže Ilić.
 
Da znaju da nije dokaz potvrdio je i direktor kancelarije za KiM i to u slučaju u kome je poligrafu data najjača snaga. Reč je o slučaju Milana Radoičića, koji je zbog poligrafa za srpske vlasti u potpunosti oslobođen sumnje u moguću umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.
 
Slučaj u kome je poligraf igrao glavnu ulogu desio se i 2014. kada je okrivljeni narko bos Darko Šarić pred sudom optužio tadašnjeg načelnika kriminalističke policije Rodoljuba Milovića da mu je montirao slučaj i da je uzeo mito. Poligraf su prošli i narkobos i načelnik kriminalističke policije i niko nije objasnio kako je to moguće.
 
Dugogodišnji poligrafista Slobodan Zečević kaže da nije moguće prevariti poligraf jer mašina ili radi ili ne radi. Ali nalazi, kako ističe, ipak mogu da budu pogrešni.
 
"Samo može da pogreši poligrafski ispitivač, da ne napravi dobra pitanja ili da mu neki spoljni uticaj ne napiše dobro pitanje i da ne pripremi samo lice za poligrafsko ispitivanje. Poligraf je Pandorina kutija, može da stvori mnogo zla. U nestručnim rukama izazvaće čuda", kaže Zečević.
 
Na političkoj sceni dug je spisak onih koji su prema pisanju medija prolazili ili padali na poligrafu. Jednako je dug spisak i onih koji su odbijali ovo testiranje navodeći da se plaše zloupotreba.
 
Poligrafsko testiranje regulisano je Zakonom o policiji u kome je jasno određen postupak kako se sme raditi, a odbijanje poligrafskog testiranja je zakonsko pravo svakog građanina.
  • hm

    11.11.2019 18:34
    Mesaju se ovde dve stvari. Jedna je namestanje poligrafa i falsifikovanje njegovog nalaza, o cemu ne znam zasto se uopste i prica, obicno podvaljivanje i uklanjanje dokaza je moguce u svim metodama kad ima dovoljno korumpiranosti, pa tako i u ovoj. Sasvim druga je prica koliko je ova metoda pouzdana u utvrdjivanju lazi - rekla bih da je poprilicno pouzdana kod normalnih ljudi, pri cemu je slican pametnom i iskusnom detektivu koji posmatranjem coveka kojeg ispituje sa visokom pouzdanoscu zna da li ovaj laze. Na drugoj strani od normalnih ljudi su psihopate i sociopate koji ga mogu lako prevariti bas zbog svog poremecaja licnosti, a bas su oni najcesce i kriminalci, tako da sve u svemu - normalno je da se nigde ne koristi kao dokazni materijal, nego samo pomocno sredstvo u istrazi.
  • bjoa

    11.11.2019 17:06
    Kod nasih sudova nista nije dokaz .
  • Bole

    11.11.2019 17:05
    Bole
    Najveca glupost 20 veka. Ako mašina određuje koje kriv netreba nam sud. Samo u srbiji je svako kriv ko padne na poligrafu nigde više na zapadu neuzimaju rezultate ispitivanja za ozbiljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija