Potpisan sporazum o saradnji Ministarstva pravde sa Evrodžastom

Ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik "Evrodžasta" Ladislav Hamran potpisali su sporazum o saradnji koji će Srbiji omogućiti pristup i razmenu podataka s tužilaštvima i drugim organima zemalja Evropske unije.
Potpisan sporazum o saradnji Ministarstva pravde sa Evrodžastom
Foto: 021.rs
"Evrodžast" je agencija EU koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim stvarima medju državama-članicama sa ciljem da se poboljša postupanje u oblasti prekograničnog i organizovanog kriminala i podstakne istražna i tužilačka koordinacija.
 
Predsednik "Evrodžasta", Hamran, rekao je da je bliska saradnja Srbije i te agencije nephodna u borbi protiv prekograničnog kriminala što je omogućeno potpisivanjem sporazuma.
 
Rekao je i da Srbija sada ima mogućnost da stare, a i tekuće slučajeve preda "Evrodžastu".
 
Kuburović je rekla da je do sada saradnja Srbije sa "Evrodžastom" bila "jednosmerna" - zemlje EU su mogle da šalju "zamolnice" Srbiji na koje je ona odgovarala, a od sada će to moći i Srbija.
 
Tako će Srbija moći da razmenjuje podatke i dokaze s tužilaštvima i drugim nadležnim organima država EU, a uskoro će imenovati i svog oficira za vezu u "Evrodžastu", rekla je Kuburović.
 
Saradnja Srbije i "Evrodžasta" je uspostavljena 2007. godine, preko Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva pravde.
 
Srbija i "Evrodžast" su od 2015. do 2019. godine sarađivali na 143 slučaja teških oblika organizovanog kriminala i krivičnih dela pranja novca, trgovine drogom, prevare i dela protiv života i tela.
 
"Srbija je učestvovala u šest zajedničkih istražnih timova i prisustvovala na 23 koordinaciona sastanka", navela je Kuburović.
 
Dodala je da je donošenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji ostvaren neophodan uslov za početak pregovora o sada već zaključenom sporazumu s Evrodžastom.
 
Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac je rekla da će postavljanjem tužioca za vezu tužioci Srbije moći da ostvare neposrednu saradnju sa sudijama i tužiocima u zemljama EU i da učestvuju na sastancima.
 
Dolovac je istakla da je po broju slučajeva saradnje sa "Evrodžastom" Srbija među državama koje nisu članica EU, druga posle Švajcarske
  • Orwell Vegan

    12.11.2019 20:36
    Istina
    Evo javila se javna tuziteljka, vec sam mislio da je to samo ime.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.