Još dve žalbe na doktorat Siniše Malog

Profesor Biološkog fakulteta u Beogradu Predrag Simonović i naučni savetnik Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Aleksej Tarasjev podneli su pojedinačne žalbe na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka o doktorskoj disertaciji Siniše Malog, prenosi Danas.
Još dve žalbe na doktorat Siniše Malog
Foto: 021.rs
Profesor Simonović kaže za Danas da zajednička žalba ima mnogo veću težinu, ali da, pošto je često odsutan iz Beograda, nije mogao da čeka njeno potpisivanja i dodaje da ne voli zaklanjanje iza grupne odgovornosti za individualne stavove.
 
"Kolektivna svest nesumnjivo je značajna, ali doktorati i akademstvo su prvo individualne kategorije", kaže Simonović, koji je, kao i Tarasjev, podneo žalbu i na raniju prvostepenu odluku FON-a o doktoratu Malog. Simonovićeva žalba se odnosi i na formulaciju koju je u svojoj odluci iznelo Nastavno naučno veće FON-a, kojom je izneta osuda za neetičko ponašanje Malog prilikom izrade doktorata.
 
"Iako je time čin plagiranja okarakterisan strože nego što je to Etička komisija FON-a učinila i time je, moguće, stvoren osnov za izricanje odgovarajućih mera na Senatu Univerziteta u Beogradu, Nastavno-naučno veće FON nije specifikovalo oblik i težinu neakademskog ponašanja", navodi se u Simonovićevoj žalbi.
 
Dodaje se da time nije nedvosmisleno dat potreban osnov Senatu Univerziteta za donošenje primerene mere koja se odnose na plagiranje.
 
Tarasjev je u svojoj žalbi ukazao da ni Stručna, ni Etička komisija FON-a nisu eksplicitno ocenile da li je u doktorskoj disertaciji ministra finansija bilo plagiranja, što je tražio Odbor za profesionalnu etiku UB. Sutra ističe rok do kada rektorka Univerzitetu treba da priloži sve pristigle žalbe, a Odbor za profesionalnu etiku će do 22. novembra doneti konačnu odluku o spornom doktoratu.
  • Marko

    13.11.2019 03:41
    Neeticko cesanje mooda dok je pisao doktorat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija