Preminuo profesor i teoretičar filma Vladimir Petrić

Vladimir Vlada Petrić, penzionisani profesor, teoretičar filma i nekadašnji reditelj RTS-a i suosnivač Filmskog arhiva Harvarda, preminuo je u 92. godini u Beogradu, saopštio je Petrićev filmski legat "Kinoteatar".
Vladimir Petrić rođen je u Prnjavoru 1928. godine i jedan je od najznačajnijih savremenih teoretičara i istoričara filma.
 
Diplomirao je na smeru za književnost i engleski jezik na Beogradskom univerzitetu 1956. godine. Tokom studija postao je asistent-predavač na Akademiji za film i pozorište, na kojoj je takođe zaradio diplomu za filmsku i pozorišnu režiju 1958.
 
Od osnivanja Radio-televizije Beograd radi na njoj kao reditelj. Šezdesetih je godinu dana proveo u SSSR-u proučavajući sovjetsku kinematografiju pod tutorstvom Leva Kulešova i Nikolaja Lebedeva.
 
Profesorsku karijeru započeo je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a nastavio je na čuvenom Harvardu, gde je ostao da predaje do 1997. godine. Tamo je osnovao i vodio Filmski arhiv Harvarda sa ciljem da promoviše film kao umetnost i podstakne njegovo multidisciplinarno izučavanje. Tokom tog perioda kao gostujući profesor predaje na velikom broju drugih univerziteta i škola.
 
Od pozorišnih dela, Petrić je režirao Teatar Joakim Vujića, Slovo svetlosti, Pop Ćira i pop Spira, Za Lukreciju, Persona...
 
Zapaženi stvaralački opus ostvario je i na televiziji: Msje Žozef, Mića i Mikica, Laža i Paralaža, Dvoje na pruzi, Prvi put sa ocem na jutrenje, Sve će to narod pozlatiti, Švabica...
 
Kao plodonosni teoretičar filma, Petrić je napisao veliki broj knjiga - Čarobni ekran, Šekspir na filmu, Uvođenje u film, Razvoj filmskih vrsta i žanrova, Televizija - osma sila...
  • Kika Bibić

    13.11.2019 14:39
    Bio prvi doktor filma u svetu. Veliki čovek, na žalost, bio. Saučešće gospa Dari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.