VIDEO Obradović: Institucije žmurile na dešavanja u Krušiku, izgleda - po direktivi

Poslednjih godina nezamislive stvari su se dešavale u Krušiku, a slučaj sa grupom privilegovanih trgovaca u toj fabrici samo je jedno poglavlje u svim tim zloupotrebama, rekao je za Pressing uzbunjivač Aleksandar Obradović, koji je ukazao na nezakonitosti u vojnoj fabrici "Krušik" u Valjevu.
On je rekao da ima "ozbiljne sumnje da je najviši vrh države upleten u poslove trgovine oružjem", da je Krušik svesno poslovao u korist svoje štete i da apsolutno nema nikakve dileme o veličini zloupotrebe.
 
Fabrika je postala partijski plen dolaskom bivšeg direktora Mladena Petkovića u Krušik u januaru 2014, kazao je Obradović u Presingu. Na Krušik je stavljena šapa, i papir za kopiranje je morao da dođe iz firme koje je povezana sa SNS.
 
 "Stvar je jednostavna i jasna - grupa privilegovanih kupaca je pune četiri godine (2015, 2016, 2017 i 2018) imala privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cene koštanja proizvoda u Krušiku. Krušik je svesno poslovao u korist svoje štete. Apsolutno nema nikakve dileme o veličini zloupotrebe, to potkrepljujem gomilom dokaza koje imam sve, a imaju ih i sudski organi, nikave dileme tu nema", rekao je.
 
Posao se odvijao na sledeći način, nastavlja Obradović: zainteresovana firma poslala bi zahtev za ponudu, službe Krušika formirale bi cenu vodeći računa o interesima fabrike sa cenom koštanja i uračunatim profitom, ponuda bi se prosledila kupcima, a nakon toga potpisao ugovor - gde uopšte nisu primenjene te cene.
 
"Bile bi cene koje su kao zakucane važile četiri godine. Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma GIM, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma", rekao je.
 
Ministarstvo svake nedelje dobijalo informacije o Krušiku
 
Obradović je objasnio i da on u fabrici nije video Branka Stefanovića, oca ministra Nebojše Stefanovića, ali da zna da je on više puta dolazio u delegaciji kao predstavnik GIM-a, dodajući da postoji dokument koji to i potvrđuje, kao i njegovo prisustvo na događaju povodom 80 godina od pokretanja rada Krušika. On je rekao i da SDPR nikada u Krušiku nije imao cene koje je imala ta grupa privilegovanih trgovaca.
 
"Institucije koje su morale da brinu o interesu Krušika sve to vreme žmurile su na dešavanja u fabrici, pre svega mislim tu na Ministarstvo odbrane. Sve informacije o poslovanju, sve ugovore od 2015. Uprava za odbrambene tehnologije (Ministrastva odbrane) dobijala je na sedmičnom nivou od Krušika, to je obaveza...sve kopije ugovora, finansijske analize, apsolutno sve", precizirao je.
 
Kako je naveo, i Ministarstvo odbrane i predsednik republike bili su obavešteni precizno o onome šta se događa i "nečija je direktiva izgleda bila da se žmuri na sva te dešavanja".
 
"Na sedmičnom nivou su dobijali informacije, zašto se time niko nije bavio, ja ne znam", kazao je.
 
Povlašćena grupa imala je i druge privilegije
 
Prema rečima Obradovića, povlašćena grupa kupaca imala je i druge privilegije. "Sve privilegije, sve je bio podređeno njima, kad se jave da su ugovorili avion, brodski transport, iako to nije prema dinamici isporuke, roba namenjena drugim kupcima prepakivala bi se", objasnio je.
 
Sa dolaskom Petkovića na čelo Krušika, koji je, kako navodi Obradović, bio partijski čovek bez iskustva u namenskoj industriji i rukovođenju velikih sistema poput te fabrike, radilo se za interese privatnih trgovaca, ali to je samo jedan segment zloupotreba.
 
"Ima i čitava grupa privatnih dobavljača koji su smenili višedecenijske dobavljače Krušika, došle su firme osnovane 2016, 2017, izbacili iz igre dugogodišnje partnere Krušika. To je veliki broj firmi, na Krušik je stavljena šapa - i papir za kopiranje je morao da dođe iz firme koje je povezana sa SNS", dodao je Obradović.
 
Kako je rekao "jasno je da su čudni lavirinti veza vlasnika privatnih firmi i najviših predstavnika vlasti u ovoj zemlji". "Ozbiljne sumnje imam da je najviši vrh dražave upleten u poslove trgovine oružjem i zbog toga sam i pritvoren i zatvoren", ocenio je. 
 
Obradović je objašnjavajući kako se obavljala kupovina oružja, naveo da su se u tom postupku pojavljuju se i of šor kompanije.
 
"Pojavljuju se ofšor kompanije gde privatne firme same otvaruju tu kompaniju ili koriste usluge već postojećih ofšor kompanija, znači same sebi prodaju tu robu da bi posle tu robu prodale krajnjem kupcu, i tako stiču ekstra profit", naveo je.
 
Tu se vidi jako bitna nepravilnost, dodao je, a to je insistiranje na što nižim cenama Krušika, a interes je na što većoj zaradi.
 
"Nisam hteo da budem slep i nem, ovo je potez samotnjaka"
 
Govoreći o motivima za ukazivanje na dešavanja u Krušiku, Obradović je rekao da je hteo da skrene pažnju na sve nepravilnosti. "Nisam hteo da budem slep i nem na nepravilnosti koje su se dešavale u fabrici".
 
On je ponovio da razlog za to nije bilo sticanje novca, rekavši da su njegove finansije "prečešljane i uzorane i da bi mahali time" da je bilo šta pronađeno. Nisu to bili, kako je dodao, ni politički razlozi. "Imam svoja politička uverenja, volim sendviče - ali ih sam pravim, niko me ne plaća. Ovo je bio potez samotnjaka", istakao je.
 
Obradović je rekao da je prvo pokušao da skrene pažnju predstavnicima Nadzornog odbora Ministarstva odbrane ukazujući na nepravilnosti u fabrici, i da tužilaštvo ima dokaze da je odboru pisao još 2015. godine. "Odbor je ostao nem na to. Vodio sam se dugo željom da sva saznanja podelim sa nadležnim institucijama u zemlji, ali pošto sam znao i imao sumnju da su najviši predstavnici vlasti umešani u trgovinu oružjem, nisam to uradio", navodi.
 
On je rekao da je konsultovao sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića i upitao ga kome kome može da se obrati, a on mu je ukazao na instrument uzbunjivača. "Pištaljka mi je ponudila svoje advokate i pomoć, ali kod njih sam pročitao iskustva prethodnih uzbunjivača i nisam želeo da izložim porodicu napadima ili odmazdi, i odlučio sam se da to podelim sa istraživačkim redakcijama", kazao je.
 
Svaki kontakt sa istraživačkim novinarima, tvrdi, sačuvao je. Obradović se zahvalio i za podršku javnosti. "Saznanje da niste sami u ovome dodatna je injekcija hrabrosti i inata da izdržite".
 
Emisiju u celosti pogledajte u prilogu.  
 
Tri povlašćene firme, koje su mine iz Krušika dobijale i do 20 odsto jeftinije od državnog preduzeća Jugoimport SDPR, ujedno spadaju i u najveće dužnike valjevske vojne fabrike, koje su na kraju prošle godine za isporučenu minobacačku municiju dugovale oko sedam miliona evra, piše nedeljnik NIN u novom broju, o čemu više OVDE.
  • Samo posmatram

    17.11.2019 12:54
    @banacan
    Sem što si neobrazovan, ti si, izgleda i slep kod očiju.
    Zar ne vidiš, da je sav šljam žutih preleteo kod vas?!?
  • Banacan

    17.11.2019 01:21
    Samo posmatram
    O,izvinjavam se zutoj eminenciji. Poznati ste kao zuta hobotnica,ciji pipci su zasli na svako mesto i svaciji dzep da pokradu. Spomeno nikad nisam da su ovi dobri al vas bagru nece vise niko ni u ataru a kamoli na vlasti.
  • Samo posmatram

    16.11.2019 17:14
    @banacan
    ”Ja bez skole nekako se nosim al u postenju i radu,a ti s lopovima,spijunima,izdajnicima nemas sna a ni obraza. “

    Baš zato što si neobrazovan, zato lako i nasedaš propagantnoj mašini onih, koji su tu i došli, da bi potpisali sve ono za Kosovo, što žuti nisu hteli.

    U medjuvremenu, sve im je dozvoljeno, pa da se i “očešu” o javna preduzeća.

    Ti sada vidi, ko je izdajnik, lopov i špijun, a ko je pošten čovek, kome je Srbija i istina na prvom mestu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.