NBS: Srbija nije trošila zajednička sredstva SFRJ tokom devedesetih

Navodi da je Srbija odobravala trošenje ili trošila zajednička sredstva bivše SFRJ tokom devedesetih godina, za šta je optužuje Hrvatska, nemaju uporište ni u dokazima, ni u logici, jer je Srbija u to vreme bila pod međunarodnim sankcijama i nije im imala pristup, piše "Politika", pozivajući se na izvore iz Narodne banke Srbije (NBS).
NBS: Srbija nije trošila zajednička sredstva SFRJ tokom devedesetih
Foto: Pixabay
Državna sekretarka u hrvatskom ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić izjavila je juče, nakon petog sastanka Stalnog mešovitog komiteta u Zagrebu, tela za nadzor sprovođenja sukcesije bivše SFRJ, da je Srbija bila ta "koja je odobravala skidanje sredstava sa tih računa Narodne banke Jugoslavije u mešovitim bankama u inostranstvu".
 
Kako su preneli hrvatski mediji, Hrvatska po tom osnovu od Srbije traži 148,5 miliona dolara.
 
Generalni sekretar srpskog Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za "Poliltiku" da nisu istinite tvrdnje zvaničnog Zagreba u vezi s navodnim potraživanjima. U NBS podsećaju da su "devedesetih godina, recimo u SAD, sva sredstva bila zamrznuta".
 
NBS takođe podseća da je najveći broj mešovitih banaka u vreme i nakon zaključenja Sporazuma o sukcesiji otišao u stečaj ili likvidaciju i da će se namirenje vršiti iz raspoložive stečajne, odnosno likvidacione mase, o čemu je proces još u toku.
 
"Iako su spremni da dele raspoloživa sredstva, predstavnici Hrvatske ne pokazuju spremnost da učestvuju u podeli zaostalih dugova SFRJ", navode u NBS.
 
U centralnoj banci ističu da je reč o pokušaju da se skrene pažnja sa pitanja nacionalizovane imovine srpskih kompanija u Hrvatskoj, koja daleko prevazilazi vrednost sredstava u mešovitim bankama. Na tome će, stav je NBS, Srbija posebno insistirati u narednom periodu.
  • Nemanja

    15.11.2019 17:57
    @Obračun

    Da li bi to značilo da će i Srbija platiti odštetu svojim građanima zbog pronevere Zajma za Srbiju, piramidalnu štednju, izazivanje sankcija i bombardovanja i svu ostalu finansijsku štetu i psihičke traume?
  • vodvilj

    15.11.2019 12:13
    ne nismo trosili ... nimalo
  • Obračun

    15.11.2019 11:34
    Ma, treba dati Hrvatima to što traže, pošteno je.
    Jedino... pre toga obračunati sve oduzete nekretnine Srbima, sve fabrike, hotele i bankovane račune koji su ostali nepristupaćni u Hrvatskoj, a naravno i psihičke traume i ubistva prilikom akcije Oluja.
    Sve što su radili, na papir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija