Fajon: Izborno zakonodavstvo Srbije nije usklađeno sa zahtevima OEBS-a

Predsedavajuća Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je da trenutno izborno zakonodavstvo Srbije nije usklađeno sa zahtevima posmatračke misije OEBS-a, iako postoji napredak u nekim poljima.
Fajon: Izborno zakonodavstvo Srbije nije usklađeno sa zahtevima OEBS-a
Foto: Pixabay
"Ne samo da nije usklađeno, problem je i implementacija. Prvenstveno, medijska zastupljenost svih strana nije jednaka. To predstavlja veliki problem jer je sloboda medija jedna od glavnih stavki pravne države i države koja stremi ka članstvu u EU", rekla je Fajon.
 
Bitno je imati i "jasniju strukturu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja", dodala je Fajon koja će sutra u Skupštini Srbije, kao članica delegacije EP, posredovati u drugoj rundi dijaloga srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima.
 
Ona je navela da još nije odlučeno da li će EP poslati misiju da prati izbore u Srbiji, ali je kazala da postoje velike šanse da ona bude poslata. Ocenila je da to što će najpre biti održani odvojeni razgovori s predstavnicima vlasti i opozicije, a potom zajednički, predstavlja "vrlo dobar način komunikacije za početak pregovora".
 
"Kroz takve razgovore biće prilike da obe strane iskažu mišljenje povodom trenutne situacije i iznesu probleme koje imaju. Potom, kroz zajedničke razgovore, postojaće prilika da se nađe rešenje koje bi obe strane prihvatile i koje bi dovelo do normalnog odvijanja izbora i povratka opozicije u parlament", rekla je Fajon.
  • deda

    15.11.2019 13:37
    malo mi se povraca od ovih licemera
    postoji napredak sto znaci da je pre bilo gore a te ste izbore priznavali i pobednicimma cestitali
    koliko ste samoproglasenih priznali bez problema koliko izbora bojkotovanih aminovali
    postenje u evropi se meri samo potrebama spoljne politike i paarama
    a kleo se u njih kao i citave generacije ovde
    padom berlinskog zida pokazali su kakvi su stvarno
  • Aj

    15.11.2019 13:22
    tek ce biti svega ruznoga
    Dovoljno da se zabrani unosenje mobilnih telefona, foto-aparata...na glasanje
  • Nada

    15.11.2019 12:24
    Brže,jače,najgore
    Dosta nam je već finoće iz EU. Lupite šakom o sto ili nas ostavite da se sami izborimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.