Blic: Pojedini agenti za nekretnine besplatan dokument naplaćuju 50 evra

List nepokretnosti koji je neophodan dokument pri kupovini ili prodaji stana, a koji je moguće dobiti elektronski i besplatno, postao je očigledno unosan biznis.
Blic: Pojedini agenti za nekretnine besplatan dokument naplaćuju 50 evra
Foto: Pixabay
Prema informacijama "Blica", sve veći broj agencija za nekretnine naplaćuje ga klijentima i do 50 evra, a pod izgovorom da je reč o ključnom dokumentu u postupku na koji se u katastru čeka nekoliko dana.
 
"Kad kupujete ili prodajete stan za nekoliko desetina hiljada evra onda lako padnete na dodatni trošak od 50 evra i bežite od svakog novog čekanja u redu. To su očigledno počele da koriste mnoge agencije koje u poslednje vreme sve češće obmanjuju građane sa pričom da se na list nepokretnosti čeka jako dugo i da će im oni to srediti uz nadoknadu. Istovremeno prećutkuju da je taj isti dokument moguće dobiti elektronski", kaže sagovornik "Blica" upućen u ovu problematiku i dodaje da su mnoge agencije u tom smislu često povezane sa notarima.
 
Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković kaže za "Blic" da se svi podaci iz lista nepokretnosti iz e-katastra ažuriraju na tri dana i da su dovoljni za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnine.
 
"To znači da notari i agencije za nekretnine, praktično, elektronski mogu da pribave neophodan dokument u kome je moguće videti da li objekat ili zemljište ima nekih tereta ili zabeležbi", ocenio je Drašković i dadao da im je to i zakonska obaveza.
 
Sagovornik "Blica" kaže i da je upravo ovakva zamena teza, odnosno smanjenje značaja E-katastra, dovelo do toga da reforme katastra koje meri Svetska banka u Duing biznis listi budu lošije ocenjene nego što je to realno stanje na terenu.
 
Predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić kaže da njegova kancelarija koristi elektronsku verziju lista nepokretnosti kao i da ne insistira na dokumentu "u papiru".
 
"Ne znam zašto moje pojedine kolege traže dokument koji nije elektronski. Komora istovremeno ne može nikoga da prinudi da postupa na ovaj ili onaj način i svaki notar je odgovoran za svoj rad. U Zakonu o katastru se navodi da se e-izvod može smarati pouzdanim i tačnim", kaže Cvejić za "Blic".
 
List nepokretnosti je zvaničan dokument koji izdaje država, a koji daje uvid u nekoliko ključnih podataka o nekretnini. Na osnovu ovog dokumenta praktično je moguće saznati da li je prodavac nepokretnosti pravi vlasnik, kao i da li stan koji gledate na sebi ima hipoteku ili slične terete.
 
U Srbiji je, inače, prošle godine prodato tačno 39.938 stanova, za trećinu više nego 2017. godine.
 
Republički geodetski zavod je uveo besplatni internet servis E-katastar 2016. godine. U okviru ovog javnog servisa moguće je pretraživati nepokretnosti po adresi ili po broju parcele. E-katastru može da se pristupi sa naslovne strane sajta Republičkog geodetskog zavoda.
  • Prica

    17.11.2019 18:01
    Brukaju drzavu Srbiju
    Predstavnik drzave ako radi nepravilno mora izgubiti licencu za rad. Ima puno postenih koji cekaju priliku. Tako i sa agencijama postupiti. Dosta vise tih disciplinskih tela koja su politicki namestena. ili radis po propisu ili ne radis. Ako ja moram da imam na svom teretnom vozilu istaknuto obavestenje da je za sopstvene potrebe, zasto notar nema istaknuto sta je potrebno od dokumenata za kupoprodajni ugovor. Ako trazi van toga on je u problemu.
  • Novosadjanin

    17.11.2019 17:35
    provereno
    Ako odete ujutru u Katastar nenajavljeni, UZMETE BROJ, tog istog dana se dobije i list nepokretnosti. Jedino je problem sto morate da sacekate da prodju oni zakazani. Za oko sat do dva cekanja i uz taksu od 1.250,00 din. se dobija LIST NEPOKRETNOSTI.
  • LoL

    17.11.2019 17:23
    O tome koliko je katastar azuran mogao bih da pisem do sutra. Usao sam u papiroloski cist stan. Nakon tri godine u istom pojavilo se opterecenje. Ono sto sam dobio kao odgovor na pitanje kako i sta se desilo dobio sam odgovor da je dignuta hipoteka na stan sa strane investitora isti dan kada je bila u obradi i moja dokumentacija o kupovini i upisa vlasnistva i da oni nisu zakonski obavezani da u nekom datom roku obrade opterecenja i upisu ih u vlasnicki list nego se to radi u zavisnosti od obima posla i kad stigne na red. Isti problem je imao i jedan stariji gospodin kome su upisli opterecenje tek nakon sest godina od kupovine prividn cistog stana. Tako da sa listom nepokretnosti odnosno sa uvidom u katastar mozete obrisati d..e jer za drugo nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija