Pašalić: Potrebna bolja zaštita dece od seksualnog zlostavljanja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je, povodom Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja, da ipak u stručnoj i široj javnosti i dalje postoji nerazumevanje te pojave, posebno seksualnog zlostavljanja dece, njegovih oblika i raširenosti.
Pašalić: Potrebna bolja zaštita dece od seksualnog zlostavljanja
Foto: Pixabay (ilustracija)
Iako pravo na zaštitu od svih oblika nasilja danas predstavlja osnovno pravo svakog deteta, piše u njegovoj izjavi, potrebno je redefinisati seksualno zlostavljanje u zakonima Srbije. Tako bi u svim slučajevima i u svim oblicima seksualnog zlostavljanja deca imala adekvatnu krivičnopravnu, porodičnopravnu i drugu zaštitu, i te pojave bi mogle da na vreme budu suzbijene i sprečene.
 
Pašalić je podsetio na podatke nedavnih istraživanja da su upravo deca poslednjih godina najčešće žrtve trgovine ljudima u Srbiji, a najzastupljeniji vid njihovog zlostavljanja i iskorišćavanja je seksualna eksploatacija.
 
Borba protiv dečje prostitucije, kao i dečjih brakova, koji su najčešće paravan za trgovinu decom, zahtevaju efikasniju saradnju s državnim organima i institucijama, kao i nevladinim organizacijama, što će biti jedan od prioriteta u radu Zaštitnika građana, najavio je Pašalić.
 
Ni nakon tri godine od povlačenja pripremljenih obrazovnih paketa o seksualnom obrazovanju, čiji se sadržaj osvrnuo i na seksualno zlostavljanje dece i telesni integritet deteta, nije izrađen novi obrazovni paket niti se planira uvođenje seksualnog obrazovanja kao obaveznog predmeta u sve nivoe preduniverzitetskog obrazovanja, ukazao je Pašalić.
 
On je naglasio da je najefikasniji oblik prevencije i suzbijanja ovog izuzetno teškog oblika nasilja nad decom upravo upoznavanje dece s telesnim integritetom, rizicima od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja, načinom prepoznavanja seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja i mehanizmima zaštite i prijave.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.