Nezavisna kulturna scena: Skandalozno malo novca za kulturu

Skandalozno je i zabrinjavajuće smanjivanje procentualnog izdvajanja za kulturu na 0,73 odsto od ukupnog budžeta u Vladinom predlogu budžeta Srbije za 2020. godinu, saopštio je Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.
Nezavisna kulturna scena: Skandalozno malo novca za kulturu
Foto: 021.rs
U saopštenju se navodi da "država koja za svoju kulturu izdvaja najmanje po glavi stanovnika u regionu i čiji je budžet za kulturu manji od budžeta za kulturu gradova u okruženju, trebalo bi da ubrzano povećava ovaj budžet i omogući pristup i participaciju u kulturi svojim građanima".
 
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je kulturne radnike da dignu glas protiv marginalizacije uloge kulture u društvu i da se priključe kampanji "Minimum 1% za kulturu". 
 
U saopštenju se navodi i da su izdvajanja za kulturu u poslednjih pet godina stalno bila ispod tog jednog procenta od ukupnog republičkog budžeta, pa je tako budžet za kulturu bio procentualno nešto veći za 2019. i 2017. godinu kada je iznosio 0,74 odsto budžeta.
 
Još manje novca procentualno u budžetu za kulturu bilo je 2015. - 0,70 procenata, zatim 2018. u kojoj je za kulturu bilo izdvojeno 0,64 odsto, a najmanje novca procentualno bilo je izdvojeno 2016. godine, kada je budžet za kulturu iznosio 0,62 odsto ukupnog republičkog budžeta.
  • Brisanje svega

    18.11.2019 12:18
    Pa šta ja znam... da je neka američka ili EU kultura, našlo bi se tu para.

    Ali ovo nacionalno..... pa još da se održava i ne zaboravlja.... aaaa, to je već problem.
    To treba zatrti, tu nacionalnu kulturu. Bar dok je ova vlada.

    Odnosono, ako postoji neki čovek veran partiji.... odnosno juče partizan danas četnik a sutra evropejac ako treba.... e za te pse koji laju s euvek nađe para.
    Samo ako su dobre kuce.
  • NS

    18.11.2019 12:16
    Komentar
    Sta se cudite. Persona koja je ovajdila omladinsko pozoriste, izvinjavam sepoliticki inkonstruisan proces otvara kulturni centar u Novom Sadu ruseci temelje i fasadu zgrade bez dozvole 2/3 stanara. A, da ne zaboravim ministar Tasovac je podrzao u odbrani.
  • Nema marketinga

    18.11.2019 10:53
    Tražite besplatnu reklamu u me
    Mogli bi makar mediji da besplatno reklamiraju kulturne događaje, ne moraju sale biti prazne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.