Istraživanje: Srbija prva u Evropi po broju zaposlenih na manje od tri meseca

U trenutku kada, po zvaničnim podacima, beleži neviđeni rast zaposlenosti, Srbija je prva u Evropi po procentu zaposlenih koji rade kraće od tri meseca.
Prema istraživanju "Indikatori dostojanstvenog rada u Srbiji" Sarite Bradaš i Marija Reljanovića, radnici angažovani na kratko vreme čine 10,1 odsto zaposlenih u našoj zemlji, prenosi Danas.
 
Prema istom istraživanju, taj procenat je od 2017. godine znatno porastao - sa 4,6 odsto na 10,1 odsto. I procenat radnika zaposlenih na određeno vreme je veći od proseka EU i u istom periodu je porastao sa 18,8 na 22,7 odsto.
 
Istraživanje je pokazalo da je polovina od ukupnog broja zaposlenih u sigurnom radnom odnosu, kao i da mere suzbijanja sive ekonomije nisu dale rezultate jer je broj radnika u sivoj zoni povećan za trećinu.
 
Kada se zna da 600.000 neformalno zaposlenih i 130.000 samozaposlenih u poljoprivredi ne ostvaruje socijalnu zaštitu, ne čudi podatak da je svaki deseti radnik u Srbiji u riziku od siromaštva, baš kao i svaki treći samozaposleni, prenosi Danas.
 
"Povećanje zaposlenosti o kojoj vlast govori, vidi se samo u njenoj statistici kojom žele da se pohvale", kaže Mario Reljanović, jedan od autora ovog istraživanja.
  • Međusobna strah

    18.11.2019 12:41
    HR ćuti o psihopatama
    Spor sudski sistem i problemi sa advokatima nameću strah od ugovora. Postojao je problem da se firme ne mogu otarasiti problematičnog ako ima ugovor. Sada je problem što se takvom radniku onda ne daje ništa ozbiljnije. Problem je što služba ta ljudske resurse nema prava da prijavi zlostavlja je sa strane poslodavca a tamo ima svakakvih psihopata koje se iživljavaju iz lične satisfakcije a protiv interesa bilo koga.
  • "Tradicija" nemorala

    18.11.2019 12:32
    Ranije
    Državne organe čini određen broj ljudi koji je neuporedivo manji od broja građana. Ni najuređeni ne mogu napraviti dobre i poštene građane ako ne postoji kultura u kojoj se veruje da treba biti takav. Advokatska komora je bila katastrofa kroz sve vlasti. Ranije se nije uopšte odgovaralo na prigovore a sada su dužni da ih odbiju pisanim putem. Ovo je samo nastavak "tradicije" i narod prvo treba to da osvesti.
  • Krivi su advokati

    18.11.2019 12:06
    Pravne službe leglo nemorala
    Nije toliko kriva direktno država koliko advokatska komora koja je dozvolila kriminogene advokate u svojim redovima koji iskrivljuju zakon jer je nekažnjivo - pa koliko prođe. Posle kažu smejući vam se u lice "nismo mi krivi što je država to dozvolila mi smo samo radili šta propisi dozvoljavajući", a to je čista laž. Država je kriva što nije našla način da se izbori sa korumpiranim advokatima koji svi štite zloupotrebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija