Medijska udruženja: Zastrašujuća kampanja protiv N1 i novinara Miodraga Sovilja

Nezavisno udruženje novinara Srbije, ali i ostala medijska udruženja izražavaju zabrinutost zbog svakodnevne kampanje protiv redakcije televizije N1 i ćutanja nadležnih institucija - policije, tužilaštva, Ministarstva informisanja i Vlade.
Nakon konferencije za novinare u Beogradu na vodi u petak, pojedini tabloidi i analitičari na prorežimskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali i predstavnici vlasti doveli su u vezu novinarska pitanja N1 sa predsednikovim zdravstvenim stanjem. Dok je za političare Srpske napredne stranke pokazivanje dokumenta na mobilnom telefonu za strogu osudu, nezavisni novinari ističu da je reporter N1 Miodrag Sovilj samo radio svoj posao.
 
Na skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje N1 je danas tražio od narodnih poslanika odgovor na pitanje koliko su takve insinuacije opasne za medijsku situaciju u Srbiji.
 
Iz vladajuće stranke poručuju da je takva reakcija, kako kažu, druge strane, opravdana, dok poslanici opozicije objašnjavaju da su optužbe sa kojima se suočavaju novinari skandalozne i upozoravajuće.
 
"Pa vi ste videli šta se događalo, od unošenje telefona u lice predsednika do svih drugih komentara, zluradih, najgore vrste do procena izvesnih Kokana Mladenovića i ko zna koga sve. Naravno da je to izazvalo i da sad druga strana mora da reaguje i mislim da je sasvim u redu da se stane iza svog predsednika - politički, ali da se stane iza čoveka pre svega koji ima zdravstveni problem", smatra Mirko Krlić iz Srpske napredne stranke.
 
Đorđe Vukadinović iz Pokreta za spas Srbije ne spori da je bilo "svakakvih komentara na društvenim mrežama, kao što ih i inače ima".
 
"Ali optužiti bilo koga, novinara, da je neko pitanje moglo da izazove takve teške zdravstvene probleme, maltene infarkt, atentat, pokušaj ubistva, to je tako predstavljeno, bilo bi komično da nije smrtno ozbiljno i da nije zabrinjavajuće jer govori o našoj situaciji - medijskoj, pa i političkoj", ocenio je Vukadinović.
 
NUNS sve ovo ocenjuje kao opasno, a dodaje da su posle anonimnih aktera kampanje deljenja letaka, verbalno nasilje protiv N1 i njenog programskog direktora Jugoslava Ćosića nastavili tabloidi. Tako je urednik Informera Ćosića proglasio za "šiptarskog plaćenika" koji obavlja prljave poslove u Srbiji čime je direktno ugrožena njegova lična bezbednost", navodi NUNS. 
 
Jugoslav Ćosić je naveo "da je u toku zastrašujuća kampanja koja je pokušaj njegove javne egzekucije kao nezavisnog novinara".
 
NUNS upozorava i na manipulacije i neistine kojima se tabloidi koriste tokom kampanje, poput objavljivanja fotografije na naslovnoj strani informera od 16.11, za koju advokat Jugoslava Ćosića tvrdi da je lažna fotografija vlasnika TV A2 CNN Albanija kojom je sveden na mafijaša i narko dilera, a Ćosić predstavljen kao "šiptarski plaćenik".
 
NUNS takođe upozorava i osuđuje napade glavnog urednika tabloida Informer na reportera N1 Miodraga Sovilja koga je u jutarnjem programu TV Pink 16.11. označio kao "provokatora" rekavši "ideja je bila da se guranjem telefona predsedniku u lice izazove njegova, refleksna reakcija da bi se posle od toga pravio haos."
 
Miodrag Sovilj je dan ranije postavljajući legitimno novinarsko pitanje pokazao predsedniku Srbije svoj telefon na kome je bio dokument na koji se pozivao u svom pitanju, podseća NUNS.
 
NUNS dodaje i da su pre deset dana, tokom emisije Pressing u kojoj je govorio Aljbin Kurti, u dvorište televizije N1 ubačeni leci sa fotografijama premijera Albanije Edija Rame i Jugoslava Ćosića ispod koje je pisalo "ima neka tajna veza".
 
"Kampanja protiv direktora N1 u tabloidima intenzivirana je posle nedavnog intervjua Ćosića sa uzbunjivačem iz "Krušika" Aleksandrom Obradovićem", navodi NUNS.
 
Kako dodaju, NUNS će o zastrašivanju redakcije N1 i neshvatljivom ćutanju nadležnih institucija obavestiti međunarodne organizacije i institucije.
 
Udruženje novinara Srbije (UNS) takođe protestuje zbog neprimerene kampanje protiv novinara televizije N1 Miodraga Sovilja u provladinim medijima i ističe da je TV Pink objavljivanjem njegovih privatnih fotografija na svom sajtu uz opis da je na njima "pijani novinar N1 televizije" izašla iz informativnih okvira i krenula u obračun koji sa novinarstvom nema nikakve veze.
 
Fotografije koje je sajt TV Pink objavio, navodeći da su preuzete sa Instagrama, nastale su dok se Sovilj nije bavio novinarstvom, a objavio ih je 2006. godine, kada je imao 20 godina, na sada nepostojećoj društvenoj mreži Majspejs.
 
Kako je UNS-u rekao novinar Sovilj, on svom profilu na toj mreži nije pristupio više od deset godina i nije znao da fotografije i dalje postoje. UNS očekuje da Pink odmah ukloni sporni tekst i fotografije i da se ubuduće uzdrži od ovakvih napada na kolege.
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje kampanju protiv novinara televizije N1 i poziva nadležne institucije da konačno reaguju na napade.
 
"Nedopustivo je da institucije kao što su policija, tužilaštvo i sudstvo u žustroj kampanji koja se vodi protiv saradnika televizije N1 i dalje ćute i da se ponašaju kao da je reč o jednoj normalnoj pojavi u jednom društvu u kom glavni akteri izvršne vlasti i dalje tvrde da je ono demokratsko. NDNV je ozbiljno zabrinut za bezbednost direktora programa te televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja zbog brutalnog linča kojem su izloženi u režimskim tabloidima, koji su, uz očigledno odobrenje vlasti preuzeli nadležnosti pravosuđa", navodi se u saopštenju.
 
NDNV podseća građane da kampanja protiv novinara koji rade u javnom interesu i u skladu sa profesionalnim standardima, ugrožava i njih, jer medijske slobode znače i slobodu pojedinca.
 
"Predsednikovi pripadnici jedinica za specijalne medijske operacije optužili su novinara N1 Miodraga Sovilja da su njegova pitanja razlog hospitalizacije predsednika. Ovo je sinhronzovan i opasan napad na jednog vrhunskog novinara televizije N1", navode u ovom udruženju.
 
Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je danas "učestale napade" na televiziju N1 kao "jedinu veliku nezavisnu televiziju u Srbiji", ocenjujući da je "mnogo bitnije obratiti pažnju na srpske tabloide, koji objavljuju govor mržnje i napadaju novinare".
 
Kako je za Radio Slobodna Evropa izjavila šefica Kancelarije RSF za Evropsku uniju i Balkan Polin Ades-Mevel, napadi na TV N1 "učestali su poslednjih sedmica".
 
"Osuđujemo napad na urednika N1 Jugoslava Ćosića, kao i bacanje letaka sa porukama da N1 treba da napusti Srbiju, što je počinjeno od strane maskiranih osoba, dok je na toj televiziji emitovan intervju sa kandidatom za budućeg premijera Kosova Aljbinom Kurtijem. Uz to zabeležene su i pretnje preko društvenih mreža", navela je Polin Ades-Mevel.
 
Ona je dodala da je pročitala da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ljudi iz njegovog bliskog okruženja, rekli kako je pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja delom "i posledica napada od strane novinara N1".
 
"Zabrinuta sam što je savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević tokom vikenda prilikom gostovanja na televiziji Pink, oko deset puta pomenula ime novinara N1 Miodraga Sovilja. To nije dobro za mirno okruženje i dijalog u društvu", ocenila je predstavnica RSF.
 
Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk pozvao je novinare u Srbiji da se solidarišu sa svojim kolegama kojima funkcioneri odbijaju odgovore na pitanje i postave ga ponovo sve dok ne dobiju odgovor.
 
"Za položaj novinara u Srbiji delom su krivi novinari koji su dozvolili fluidan odnos političara i novinara", ocenio je Ćulibrk tokom gostovanja u Utisku nedelje. Ćulibrk je ocenio da je takav odnos nedopustiv, a da velikom delu novinara to prija.
 
Profesor Milojko Arsić, gostujući u Utisku, a komentarišući navode nekih medija da je Aleksandar Vučić hospitalizovan na VMA zbog novinarskog pitanja, ocenio je da je apsurd da se neko razboli zbog pitanja i istakao da je reč o pritisku na medije.
 
Podsetimo, od brojnih slučajeva pretnji zaposlenima na N1 u proteklih pet godina, samo jedan počinilac dobio uslovnu kaznu zatvora, dok je drugom određeno lečenje u specijalističkoj ustanovi.
  • Sodoma i Gomora

    19.11.2019 07:26
    Eto prosao jos jedan vikend sa vucicem o vucicu i oko vucica,tek da nemislimo na druge probleme i afere.Uspeo je i ovaj put da!skrene misli nacije na svoju vodenicu.Savet predsedniku,neka se bavi sportom vise,to je dobro za srce i pritisak.
  • ××

    18.11.2019 23:55
    @ Cocco 2000 dindzi za vas i Pulicer za komentar.
    @Samo posmatram ,Amsterdam , pornici ili Vin Dizel?
    ŠOK u podrumu.Ekipa iz podruma PRETRNULA kad im je novinar dostavio dokumentovanu digitalnu fotografiju kao DOKAZ da kod kioska u vlasnistvu NAPREDNJAKA americki ambasador preuzima SENDVIC.
  • john idle

    18.11.2019 23:08
    eric cleese
    ja najmnogije volem mog precednika jer on nespava samo radi da bimi imal leba da jemo on je nas precednik za vijek vijekova ion bih trebao da razbiju onu ameriku i taj natoh pakt ja jedva cekam izbore da opijet glasam za mojega vucica nemam leba da jeem al cu da prodam ovaj zlatni zub samo ga da gledim na tu televiziu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija