VIDEO: Pevačica snimila spot u hramu u Novom Brdu, crkva najavila moguću tužbu

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je oštar protest zbog spota albanske pevačice Aljbane Azizi, snimanom na temeljima hrama Svetog Nikole u Novom Brdu, nazvavši ga "necivilizacijskim načinom ponašanja", objavio je portal KoSSev.
Eparhija je poručila da sa svojim advokatima razmatra mogućnost krivične tužbe za "narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti".
 
Prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište pravoslavnog hrama Svetog Nikole, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ), a u Eparhiji navode da su sve aktivnosti na ovom prostoru regulisane postojećim zakonom.
 
"Kontinuirana zloupotreba lokacije Sv. Nikole kao što su neovlašteni radovi na hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini", naveli su u Eparhiji.
 
Eparhija će, na prvoj sednici Saveta za specijalne zone tražiti "zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ogradjivanje objekta", dodajući da bi na isti način reagovali na "bilo kakav sličan način profanacije objekata drugih verskih i etničkih zajednica" na Kosovu, preneo je KoSSev.
 
  • Sanja

    19.11.2019 17:51
    Pa šta
    Kada je mogla Karleuša u Karlovačkoj Gimnaziji..
  • da

    19.11.2019 11:33
    Nije problem što se tamo slikala već crkva nije dobila svoj deo.
  • Tužbe za odvratluk!

    19.11.2019 10:06
    Treba da tuže 100% makar izgub
    Pa nek tuže, šta se nama žale. Svi trebamo da tužimo medije. Gde su peticije i demonstracije protiv odvratluka!!!??????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija