FOTO, VIDEO: Srpski studenti hitno evakuisani iz Hongkonga, Novosađanka opisala haos u tom gradu

Studenti iz Srbije koji su hitno evakuisani sa Univerziteta u Hongkongu, sleteli su sinoć na aerodrom "Nikola Tesla".
U žarištu sukoba policije i demonstranata u Hongkongu našli su se studenti iz Srbije. Pod policijskom pratnjom napustili su kampus Politehničkog univerziteta, koji je pod opsadom, i ukrcali se na avion za Beograd. Srpski studenti nisu želeli pred kamere, a njihovi roditelji posvedočili su kako je bilo.
 
"Davane su nam vrlo šture informacije, da je kampus zatvoren. Kada su u kampusu isekli struju i vodu, univerzitet je studentima našao smeštaj u hotelu koji je blizu aerodroma. Koliko ja znam, niko od naših studenata nije povređen", rekla je Dragana Stojanović, majka studenta Mihaila Stojanovića.
 
Desetine demonstranata u Hongkongu je pobeglo sa Politehničkog univerziteta tako što su se spustili sa mosta visokog deset metara koji se nalazi u sklopu kampusa univerziteta i odvezli se motorima koji su bili pripremljeni za bekstvo, javio je Rojters. Politehnički univerzitet u Hongkongu je postao središte sukoba od prošle nedelje, kada su se demonstranti zabarikadirali u kampusu univerziteta.
 
Svedočenje Novosađanke
 
"Naši matični univerziteti proglasili su najviši stepen opasnosti i hitno nas poslali van grada", rekla je za "Nezavisne" pre evakuacije u Srbiju Novosađanka Anđela Janković, koja studira u Hongkongu. Ona je u petak napustila ovaj grad i ističe da je to učinila većina studenata iz Srbije.
 
"Trenutno je na svim kampusima mirno jer su zatvoreni, samo studenti Politehničkog univerziteta nisu hteli da odu i tamo je baš veliki problem jer ih je policija opkolila i zapalila univerzitet", priča Jankovićeva za "Nezavisne".
 
 
Prema njenim rečima, tokom nemira u Hongkongu proteklog vikenda zapaljen je jedan nadvožnjak na glavnom putu.
 
"Glavne saobraćajnice se i dalje blokiraju kamenjem i ciglama, uprkos naporima jednog dela stanovništva da ih ukloni tokom vikenda. Ja sam, inače, student na razmeni u Hongkongu", napomenula je Jankovićeva, koja je takođe juče stigla u Srbiju.
 
Policija suzavcem i gumenim mecima na one koji pokušaju da odu
 
U međuvremenu, sukobi policije i demonstranata nastavljeni su. Nekoliko demonstranata je uhapšeno dok su pokušavali da izađu s univerziteta koji su opkolile policijske snage.
 
 
Grupa od oko 100 ljudi je pokušala da napusti Politehnički univerzitet, ali ih je dočekala policija suzavacem i gumenim mecima. To je treći put da su pokušali da napuste zgrade Univerziteta, u kojima su se zabarikadirali prošle nedelje. Policija je povremeno pokušavala da probije barikade demonstranata, ali su je studenti odbijali Molotovljevim koktelima i drugim improvizovanim oružjem. Prema izveštajima lokalnih medija, neki studenti su uspeli da pobegnu, dok su drugi bili potisnuti nazad u kampus.
 
 
Manje grupe pokušale su i kasnije da napuste kampus, ali ih je policija ponovo dočekala suzavcem. Studenti, koji su u kontaktu sa svojim kolegama unutar kampusa, rekli su za "Voice of America" da bi tamo moglo da ih bude nekoliko stotina.
 
Ovi sukobi najžešći su oblici nasilja otkako su izbili antivladini protesti u Hongkongu pre pet meseci.
  • Realista

    20.11.2019 16:52
    Komentatori...
    Svi ste vi jaci, bolji, napredniji... Kolko ste trcali u Slobinu muriju, toko sad pricate "cuti, moze i gore". Zvog vas internet koment velikana nam je sad i tako dobro... Brdo mntla
  • dupe

    19.11.2019 12:00
    guženje naroda
    A za to vreme u Trbiji-teče med i mleko, zlatno doba došlo na vel'ka vraaata!!!
  • hm

    19.11.2019 11:26
    Krajnje je vreme da Srbija insistira na samostalnosti Tibeta. I Hong Konga. I tu-i-tamo još nekih provincija da se osamostale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.