Inicijativa da se ustanovi nagrada po studentu Mihajlu Sporiću

Ministarstvo prosvete, Matematička gimnazija i Društvo fizičara pokrenuli su inicijativu da se ustanovi nagrada koja će nositi ime po preminulom mladom studentu fizike Mihajlu Sporiću.
Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, nagrada će se dodeljivati učenicima koji su na kraju srednje škole ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike.
 
Mihajlo Sporić bio je student fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž, a preminuo je 7. novembra u 22. godini, posle duže bolesti. On je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu, a nosilac je Vukove diplome i Svetosavske nagrade, osvojio je mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, astronomije i astrofizike.
 
Mihajlo je jedini učenik Matematičke gimnazije koji je u jednoj školskoj godini osvojio zlatne medalje na tri međunarodna takmičenja.
  • Nikola Kopanja

    19.11.2019 15:50
    Tesla
    Ljudi MIhajlo je bio u naučnom svetu poput Noleta u sportu. U svakom slučaju velikan u svojoj generaciji i po mišljneju mnogih koji su ga dobro poznavali iz naučnog sveta, siguran kandidat za Nobelovu nagradu. Zato i u spomen na mladi život prerano ugašen podmuklom bolešću, sve počasti koje čovek može da dobije od nagrade koja će nositi njegovo ime preko fonda za mlade naučnike, do ulice, traba ustanoviti i tako će Mihajlo i dalje biti među nama.
  • Gluposti

    19.11.2019 13:56
    Ostavite decka na miru.
  • NS

    19.11.2019 12:56
    Komentar
    Sunce sija i greje u Novembru mesecu. To je sigurno znak da ima pameti i empatije medju nama. Sigurno da treba osnovati nagradu u ime ovog mladog genija, matematicka gimnazija treba da nosi njegovo ime. Duboko se klanjam senima mladog genija i naucnika. Kamo srece da on bude uzor mladim generacijama a ne supogljave rijaliti "zvezde" i krimosi. najvise boli sto su mediji narocito tv toliko malo vremena poklonili ovakvom geniju .dok je bio ziv i osvajao medalje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.