U Beograd iz Austrije stiglo 30.000 knjiga

Trideset hiljada knjiga stiglo je u Beograd iz Austrije, u organizaciji austrijskog knjižara i novinara Herberta Štarmulera i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, saznaje Tanjug u Adligatu.
U Beograd iz Austrije stiglo 30.000 knjiga
Foto: Pixabay (ilustracija)
"To je zasigurno jedna od najvećih donacija knjiga koja je ikada iz Evrope krenula ka Srbiji", kaže predsednik Adligata Viktor Lazić.
 
Šleper sa čak petnaest tona knjiga istovaren je pre nekoliko dana u procesnom odeljenju ovog udruženja.
 
"Poklonjena nam je izvanredna literatura. Tu su hiljade monografija o narodima i kulturama iz celog sveta. Tu su hiljade knjiga najbolje svetske beletristike, hiljade tomova knjiga istorijske i filozofske tematike. Ovakve donacije dobijaju se jedanput u sto godina a mi je dobijamo dva puta u dve godine. Pre tačno godinu dana Herbert nam je poslao nešto više od 20.000 bibliografskih jedinica", kazao je Lazić.
 
Herbert Štarmuler je prvi put posetio Adligat 2016. godine i od tada je za austrijske medije napisao čitav niz zapaženih reportaža o srpskom udruženju knjigoljubaca.
 
To mu nije bilo dovoljno, pa je započeo svake godine da organizuje okupljanja bečkih knjigoljubaca, antikvara, bibliofila, izdavača i pisaca na kojima se organizuju predavanja o Adligatu i Muzeju knjige. Organizovao je i putovanja u Muzej knjige i Muzej srpske književnosti koji su otvoreni u Beogradu, a na osnovu privatne inicijative grupe knjigoljubaca predvođenih porodicom Lazić, koja se već devet generacija bavi sakupljanjem knjiga.
 
Mesecima pre predavanja Herbert preko svoje mreže prijatelja postavlja oglase i informacije širom Beča o Adligatu u kojima poručuje svojim sugrađanima na mogućnost da se u Beogradu "na jednom od najboljih mesta na svetu za knjigu i pisanu reč" udome i njihove knjige.
 
Stručni saradnik u Adligatu Petar Jovanović napominje da je trideset hiljada knjiga stiglo u Beograd spakovano u pet stotina kutija.
 
"Biće nam potrebno oko dva kilometra polica da ih sve smestimo, a njihova obrada će trajati najmanje godinu dana. Deo knjiga ćemo svakako proslediti i drugim bibliotekama širom Srbije", kazao je Jovanović.
  • Rijaliti

    20.11.2019 00:12
    Sad ćemo ih spaliti.
  • Bastian Baltazar

    19.11.2019 16:33
    Fantastično!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.