Dečaku koji je zlostavljan u Beogradskom vrtiću država će isplatiti novac koji mu je prvobitno uskratila

Zlostavljanom dečaku I. Đ. koji je, kako je, kako je utvrdio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, mučen 2012. u beogradskom vrtiću, Srbija će isplatiti još 1.389 evra koja mu je prethodno uskratila.
Dečaku koji je zlostavljan u Beogradskom vrtiću država će isplatiti novac koji mu je prvobitno uskratila
Foto: Pixabay
Naime, sud u Strazburu je obavezao Srbiju da dečaku na ime nematerijalne štete isplati 7.500 evra, ali je na njegov račun uplaćena znatno manja suma, piše Politika.
 
"Državno pravobranilaštvo poslalo je 18. novembra dopis kojim konstatuje da je ponovo proverilo primedbe na isplatu i utvrdilo da su one osnovane i da je potrebno detetu isplatiti još 1.389 evra", kaže za Politiku dečakov zastupnik Vojin Biljić.
 
Utvrđeno je, kako se navodi u dopisu, da je u iznos nematerijalne štet neosnovano uračunat iznos sudskih troškova, ali i troškova neblagovremenog izvršenja presude Zanimljivo je da su identične primedbe na obračun ranije odbijene, dodaje Biljić.
 
Kako piše Politika, državno pravobranilaštvo je, po svemu sudeći, proverilo obračun tek nakon pisanja njihovog lista. 
 
Zbog događaja koji se odigrao u beogradskom vrtiću 2012. godine Srbija će ostati upisana kao jedna od retkih država koju je Evropski sud upisao u spisak zemalja u kojima je zabeleženo mučenje deteta, a da se ono nije dogodilo tokom ratnih dejstava. Dečaku je tada u vrtiću "Skadarlija" vaspitačica naredila da se skine go i tako sedi pred drugarima iz grupe.
 
"Treba naglasiti da u konkretnom slučaju nikome nije bilo stalo do novca, nego da se ispravi greška zbog koje su dečak i njegovi roditelji osetili dodatnu poniženost", zaključio je Biljić.
 
Prema saznanjima dečakovog zastupnika, vaspitačica nikada nije osuđena zbog onoga što je uradila.
  • Realista

    21.11.2019 07:33
    Realnost
    Dete uzrasta za vrtić ne zna vrednost novca, tako da je to obeštećenje roditeljima. Prava kazna je da je vaspitačica kažnjena, a možda i ceo kolektiv jer su sigurno znali kako se ta vaspitačica ponaša. Država je kriva jer je pitanje da li je to vaspitačica ili neka osoba sa kupljenom diplomom. Takodje postavlja se pitanje da li se pri prijemu za takva radna mesta proverava psihološki profil ljudi. Normalno da država to ne radi jer bi morala da proverava psihološku podobnost svih poslanika, odbornika, ministara,...

  • bozans

    21.11.2019 02:40
    Pare su u pitanju
    Na svu sreću drugarica poznaje dotičnu vaspitačicu i nije istina to što mediji pišu, nije naterala dete da to uradi. Ljudi i dalje gutaju svaku priču koja im se servira. Otišlo se na sud zbog manje isplaćenog iznosa, a ne zbog ne kažnjavanja pedagoga. Kako uopšte može neko da se brani protiv hajke, kako reći istinu kad krene linč?
  • Novi

    20.11.2019 23:26
    /
    E drzavo... Trula si do srži

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.