VIDEO: BIA potvrdila autentičnost snimka na kojem navodni ruski špijun daje novac srpskom zvaničniku

Bezbednosno-informativna agencija je RTS-u potvrdila autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije. BIA je potvrdila da je na snimku ruski obaveštajac.
VIDEO: BIA potvrdila autentičnost snimka na kojem navodni ruski špijun daje novac srpskom zvaničniku
Foto: Pixabay (ilustracija)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da se Vojno-bezbednosna agencija bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da će se danas ili sutra sastati Savet za nacionalnu bezbednost.
 
"Razgovarala sam s predsednikom Vučićem, on je dao nalog Vojno-obaveštajnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas", rekla je Brnabić za "Blic".
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Vučić prikuplja informacije, dodavši da očekuje da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije. 
 
Prema ranijem pisanju Blica i Radija slobodna Evropa, ruski diplomata i pripadnik Vojne obaveštajne službe za koga se veruje da je Georgij Kleban, snimljen je kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, koji je njegova obaveštajna veza u našoj zemlji. Na društvenim mrežama postoji i snimak koji to navodno dokazuje.
 
Na video snimku objavljenom i na Jutjubu, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Navodni "ruski obaveštajac" daje plastičnu kesu "srpskom agentu", koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju.
 
Kada muškarac, označen u opisu videa kao "srpski agent", nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem, piše Radio slobodna Evropa.
 
 
Snimak je objavljen 17. novembra.
 
Ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu istakao je činjenice koje na neki način potvrđuju navode medija.
 
"Ono što znamo dosad je da je Kleban oficir GRU, da je snimljen kako razmenjuje kese sa nekim u Beogradu i da je iznenada otišao sa svog mesta pomoćnog atašea ruske ambasade u Beogradu između juna i avgusta ove godine."
 
 
Nadovezao se u sledećem tvitu da je nepoznato ko je druga osoba na snimku i da li su kese sadržale novac. 
 
"Ne znamo ni ko je autor snimka", dodao je.
 
Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio uz pomoć alatke za upoređivanje lica "Microsoft Azure".
  • dijasporac

    23.11.2019 00:44
    Mene interesuje da li je penzionisani potpukovnik bio u mogucnosti da da neke informacije Rusima tj. da li je u trenutku dok predaje kesu jos bio u radnom odnosu? Takodje me interesuje zasto nije uhapsen ako se znalo da to radi i ranije i da li je do danas uopste uhapsen? Za Ruse, Bugare, Hrvate i Amerikance nisam toliko ni zainteresovan, znam da oni nama ne zele dobro odnosmo da gledaju samo svoj interes, interesuje me da li se nas kukolj plevi i utamnicuje.
  • jaca

    21.11.2019 16:15
    potresno
    Pošto u Generalštabu sede američki špijuni,pošto u svakoj instituciji sede zapadni špijuni,pošto su nam sve službe "izbušene",baš sam se potresla zbog ovog snimka,koji ,uzgred,ništa ne znači
  • miki kikiriki

    21.11.2019 14:39
    U reziji Karamele i Balkanskih prevara da se skrene paznja sa Nese seniora i Krusika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.