Iz Dunava će biti izvučena 23 broda koja su nacisti potopili

Specijalizovani ronioci sledeće godine zaroniće u Dunav kod naselja Prahovo kraj Negotina, na mesto gde su Nemci 1944. potopili oko 200 brodova bežeći pred Crvenom armijom, kako bi snimili i utvrdili koliko neeksplodiranih ubojnih sredstava još tamo "leži".
Iz Dunava će biti izvučena 23 broda koja su nacisti potopili
Foto: 021
Ti brodovi ugrožavaju međunarodni plovni put u tom delu Dunava, zbog čega Ministarstvo saobraćaja planira da se do kraja 2023. izvuku iz vode 23 broda koja u najvećoj meri ugrožavaju saobraćaj.
 
Budžetom za 2020. godinu izdvojeno je 180 miliona dinara, koje je obezbedila Evropska investiciona banka, a taj novac će, prema rečima pomoćnika ministra za vodni saobraćaj Veljka Kovačevića, biti upotrebljen za finansiranje podvodnog snimanja i izrade tehničkog izveštaja o prisustvu neeksplodiranih ubojnih sredstava na brodovima.
 
Kovačević navodi da je u toku tender za izbor specijalizovanih ronilaca i ističe da je u svetu mali broj takvih ronilaca koji znaju da u rekama utvrde prisustvo neeksplodiranih sredstava. Na osnovu izveštaja ronilaca, Ministarstvo će zatim objaviti tender za izbor izvođača radova koji će ukloniti brodove iz Dunava.
 
"Po našoj planiranoj dinamici radova, očekujemo da ćemo do sredine 2021. imati izvođača radova koji će krenuti sa izvlačenjem brodova. Očekujemo da će ti radovi trajati najmanje dve do dve i po godine", rekao je Kovačević.
 
Iako se procenjuje da u tom delu Dunava ima oko 200 nemačkih brodova, projekat predviđa izvlačenje samo 23 plovila koja najviše ugrožavaju protok brodova i čamaca.
 
Kovačević odgovara da su u dogovoru sa Vladom Nemačke ta plovila ostavljena nama na raspolaganje, a da ćemo biti dužni da diplomatskim putem vratimo pojedine artefakte, ukoliko budu pronađeni. Međutim, postavlja se pitanje hoće li nešto od tih brodova i ostati, jer, kako navodi Kovačević, postoji mogućnost da će jedna od tehnika izvlačenja biti da se brodovi podvodno seku i deo po deo izvlače iz vode.
 
"Jasno je da ako se na taj način brodovi budu izvlačili, od njih neće ostati ništa", kaže Kovačević.
 
Projekat izvlačenja potopljene nemačke flotile jako je značajan jer je u tom delu Dunava, nizvodno do luke "Prahovo", plovni put sužen na 180 metara, a prisustvo ta 23 plovila sužava put na svega 100 metara. Zbog toga, nemački brodovi ugrožavaju plovni put na tom delu Dunava, naročito kada je vodostaj reke nizak.
 
Ukupna vrednost projekta izvlačenja brodova je 23 miliona evra, a finansira ga Evropska investiciona banka.
 
Istorija beleži da su nacisti, bežeći pred Crvenom armijom 1944. godine, u operaciji "Dunavski vilenjak", po naređenju generala Valtera fon Štetnera, potopili celu Crnomorsku flotilu sa oko 200 patrolnih čamaca, sanitetskih brodova i barži nemačke crnomorske flote duž Đerdapske klisure.
  • dragan perković

    20.11.2019 14:48
    Ah
    Ko prima proviziju na izmišljenu priču.40 g nikom nije smetala al sad smeta.Pa gospodo minirajte je pod vodom i ok.
  • Dunavski Vilenjak

    20.11.2019 14:39
    Da , samo ko ce to da radi? To je ozbiljan posao i nije za jaranske firme koje niti znaju niti imaju iskustva u tome.Napravite dil sa onima ciji su brodovi .To je najbolje mada sumnjam da ce te to uraditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.