Više od milion građana Zapadnog Balkana za sedam godina emigriralo u EU

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je danas da je za poslednjih sedam godina u EU emigriralo više od pet miliona građana Zapadnog Balkana i ocenila da su ti demografski trendovi najbolji pokazatelj stvarnih težnji i potreba građana.
Više od milion građana Zapadnog Balkana za sedam godina emigriralo u EU
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Evropa i Zapadni Balkan se demografski menjaju, često u smislu zemalja koje su polazište i zemalja koje su krajnje odredište, s obzirom na to da je samo u 2018. godini skoro 230.000 građana zakonito migriralo u EU, a u poslednjih sedam godina emigriralo je više od pet miliona građana - ili jedna četvrtina stvarnog broja stanovnika", rekla je Bregu.
 
Prema njenim rečima, te brojke su još i veće kada se radi o mladima. Naime, iako 61 odsto mladih podržava integraciju regiona u EU, oni ne gube vreme. Ona je prenela podatke Balkanskog barometra, prema kojima je 35 odsto mladih u regionu nezaposleno, što je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od one u EU, dok 62 odsto njih želi da ode i radi u inostranstvu.
 
Kako ocenjuje, to su alarmantne brojke za region.
 
"One, međutim, govore o de facto demografskoj evropeizaciji stanovništva u regionu", rekla je Bregu na početku panela na temu "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti", kojim je moderirala, a koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u 2019. godini koji se od 20. do 21. novembra održava u Zagrebu.
 
Kako kaže, svi u Savetu za regionalnu saradnju posvećeni su regionalnoj saradnji i veruju da stvari mogu krenuti napred.
  • Nemanja

    22.11.2019 13:39
    I tvoja mater je verovatno planirala dete koje ne halucinira gluposti, ali pijenje brlje u trudnoći poremeti planove.
  • Hinkel

    22.11.2019 10:56
    @džabe planiraju
    Citat: "Sreća, pa će im WW3 poremetiti planove."

    Samo nenormalan čovek priželjkuje rat na ovim prostorima. A ako se to i desi, ko će da ratuje? Nema nas dovoljno, svi odoše u Nemačku i USA.
  • high ISO

    22.11.2019 10:04
    Ako koza laze rog ne laze. A koliko je otislo u Rusiju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.