Ombudsman traži da se preispita tarifa javnih izvršitelja

Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je republički Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se na visinu tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i na pismenu dostavu u postupku, saopšteno je danas iz kancelarije ombudsmana.
Ombudsman traži da se preispita tarifa javnih izvršitelja
Foto: Pixabay (ilustracija)
U Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Кomori izvršitelja i Ministarstvu pravde navodi se da su "donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa.
 
Zaštitnih građana Zoran Pašalić je naveo da je zbog toga neophodno "preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu, vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane".
 
Pašalić je naveo i da je potrebno "uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati kako efikasnost u postupanju i sprovođenju izvršenja s jedne strane, tako i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane".
 
Ombudsman je naveo i da je "važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje".
 
U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić je rekao i da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, kao i da je potrebno dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom.
  • Novosadjanin

    23.11.2019 02:16
    Najveca mafija
    Ova zemlja je u problemu, ozbiljnom. Izvrsitelja svuda postoje, ali nigde ne rade ovo sto ovi rade. Da se tolerise ovakva otimacina narodu, na par kazni za parking koje su iznosile 50ak e, tarifa izvrsitelja je bila 25000 din. Pa kako je moguce da je tarifa 400-500%? Ko je bre ovde lud?
  • neli

    22.11.2019 08:33
    ovca za šišanje
    Meni izvršitelj blokira tekući račun i skine neki novac sa računa, zatim donese rešenje o obustavi postupka a nigde se kroz papire ne vidi suma koju je skinuo i dalje me duže poverioci za puni dug a i sam izvršitelj za dug prema njemu.Pravo na žalbu nemam. SRBIJO JADNA SI TI ZEMLJA DOK MAFIJA VLADA TOBOM.
  • @Mile

    22.11.2019 08:06
    Naprotvi, neophodni su zbog svih onih koji su sebi dali za pravo da ne plaćaju što uzmu i potroše. Jedino treba povesti računa o načinu rada, posebno obaveštavanju ljudi, gde se koriste prevarom, ne isporučuju dopise na adresu namerno i tako pokreću procese protiv ljudi koji bi svoje dugove ipak izmirili. Za one koji dignu kredit pa ne plaćaju rate - iskreno, takvi i jesu za ulicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija