Mali: Narod najbolji sudija, a ne političke komisije

Ministra finansija Siniša Malog danas su na ulazu u Dom narodne skupštine sačekali novinari, kojima je na pitanje kako se danas oseća nakon odluke Odbora za etiku BU i da li će podneti ostavku koju traži opozicija, odgovorio da je mnogo truda uložio tokom školovanja i da mu je teško da prihvati odluke, kako kaže, političke komisije.
Mali: Narod najbolji sudija, a ne političke komisije
Foto: 021.rs
Poručio je da će se boriti i svojim angažmanom dokazati svoje znanje, kao i da je narod najbolji sudija, a ne političke komisije.
 
"A kako mi je? Teško mi je. Mnogo mi je teško zato što sam ceo život naporno radio, znam koliko sam napora uložio da budem najbolji student. Mnogo sam napora uložio i za svoje diplomske i za postdiplomske studije, jedna magistratura, druga magistratura, doktorat i onda mi je teško da prihvatim odluke političkih komisija", rekao je Mali, dolazeći u parlament gde je u toku rasprava o Predlogu budžeta za 2020. godinu.
 
Mali je ponovio da je sada u potpunosti posvećen usvajanju budžeta, i da će se posebno obratiti građanima, ali posle usvajanja najvažnijeg zakona u parlamentu.
 
Na ponovljeno pitanje šta namerava da uradi posle odluke Odbora i u vezi sa ostavkom koju traži opozicija, Mali je kazao da je već odgovorio na to pitanje i da će građani Srbije na kraju dati svoj sud o radu svakom od nas.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija Siniše Malog "duboko politička", ali da ta odluka neće uticati na mesto Malog u Vladi jer se "za izbor ministara analiziraju uspesi".
 
"Akadamska čestitost je važna. Rad Siniše Malog nisam čitao i ne mogu da dajem sud kao što to čini neobrazovana elita", kazao je Vučić za TV Prva.
 
On je ocenio da je ta odluka Odbora za profesionalnu etiku BU važna u "eri diktatura" jer pokazuje da je moguće doneti "političku odluku" protiv nosilaca vlasti.
 
"To pre pet, šest godina nije bilo moguće, nije bilo moguće razgovarati o doktoratu Bojana Pajtića. To govori koliko je naše društvo napredovalo", rekao je on. Vučić je istakao da je sramota da o "jednom od najboljih studenata" (Siniši Malom) govore "neškolovani, najgori i večiti studenti".
 
SSP i "1 od 5 miliona": Mali umanjio budžetska sredstva BU za 525 miliona dinara
 
Stranka slobode i pravde (SSP) i udruženje "1 od 5 miliona" u odvojenim saopštenjima su naveli da je ministar finansija Siniša Mali umanjio budžetska sredstva Univerzitetu u Beogradu za 2020. godinu za 525 miliona dinara.
 
Kako je navedeno u saopštenju SSP, Mali je zloupotrebio svoj položaj i "osvetio" se Univerzitetu smanjenjem sredstava sa 19,24 na 18,71 milijardu dinara. "Ovim potezom očajnika, lažni doktor je samo potvrdio da mu nije mesto ni na jednoj javnoj funkciji, kao ni ostalim članovima Vlade koji su izglasali ovakav budžet. Ne postoji razvojni budžet kojim se smanjuju sredstva namenjena visokom obrazovanju i budućnosti mladih i zato Univerzitetu u Beogradu mora biti vraćena budžetska podrška", navode iz SSP.
 
U odvojenom saopštenju, udruženje "1 od 5 miliona" navodi da je ministar time "zloupotrebio svoj položaj", da je u pitanju kukavički potez i pritisak na Univerzitet u Beogradu.
 
Udruženje 1 od 5 miliona postavilo je pitanje da li se ovo može smatrati opomenom za rektorku i Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu "da pripaze u budućnosti i da se ni u kom slučaju ne bave diplomom guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, ali i ostalih kadrova Srpske napredne stranke".
 
Ovo je, kako dodaju, jasan pokazatelj da profesori moraju da se uhvate ruku pod ruku i čuvaju ugled i Univerzitet koji su, kako naglašavaju, juče oslobodili. Napominju da će Udruženje raditi na tome da se formira Komisija nezavisna od svih institucija kako bi ispitala sve sumnjive diplome i doktorate bilo onih u vlasti ili opoziciji.
  • Marijana

    23.11.2019 07:14
    Tesko je i nama ministre jos teze,pod teretom aferama sramote pred celim svetom,znog ove vlade.Kriminala ,nemastine.Narod bezi iz zemlje kao pacovi sa broda koji tone.Tesko nam je ministre jer nemamo nade ni buducnost.Vi i vasa vlada pali ste i na tom ispitu.Dzabe vsm diplome,doktorati,mr,pr,dr
  • Patak

    23.11.2019 03:54
    Koji narod?
    Narod ili armija botova?
  • Bili Kid

    23.11.2019 03:08
    Reketirate vec 7 godina penzionere i sad se pretvarate da niste MAFIJASI! Lopov je lopov i za to cete odgovarati jednog dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.