Blic: Koje strane službe operišu po Srbiji?

Afera "ruski špijun" otkrila je da je Srbija interesantna mnogim obaveštajno-bezbednosnim službama pogotovo vodećih svetskih sila, a razlozi za to su brojni, od nezavršenih ratova na Balkanu do geopolitičke pozicije Srbije koja povezuje Evropu i Bliski Istok, piše "Blic".
Blic: Koje strane službe operišu po Srbiji?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Snimak na kome se vidi ruski agent, potpukovnik Georgij Klemban, kako podmićuje srpskog oficira objavila je, prema prvim informacijama, američka služba, što je još jedan u nizu dokaza da se na teritoriji Srbije prepliću mnogi strani interesi i uticaji, navodi list.
 
To je potvrdio i načelnik uprave za analitiku BIA Relja Željski koji je naglasio da afera "ruski špijun" nije usamljen slučaj u Srbiji.
 
"Naprotiv, na teritoriji Srbije, iako, to zvuči kao teorija zavere trenutno deluje veliki broj obaveštajno bezbednosnih sistema kako najmoćnijih zemalja sveta poput poput SAD, Ruske Federacije, Velike Britanije i Kine, tako i zemalja iz okruženja poput Hrvatske i Albanije, ali su tu ne završava taj spisak", kaže Željski.
 
On ističe da je Srbija zemlja koja se nalazi u veoma specifičnom trenutku u veoma teškim okolnostima, kao i da je državno rukovodstvo pod velikim pritiskom da odustane od određenih strateskih pravaca i kursa koje je zauzelo.
 
Politički analitičar Dušan Janjić za "Blic" kaže da obaveštajne službe velikih sila, ali i gotovo svih država u regionu rade na teritoriji Srbije.
 
"Tu mislim i na Rumuniju, Bugarsku, ali pre svih na Mađarsku, Italiju i pogotovo Tursku koja ima veliki uticaj na Balkan. Takođe, Francuska ima veliki interes za obaveštajnim podacima u Srbiji, naročito u vezi sa naoružanjem i problemom Kosova", kaže Janjić.
 
On navodi da strane službe prikupljaju bezbednosne i političke podatke, u smislu uticaja na političke tokove. "Glavni razlog za špijunažu u Srbiji su nezavršeni ratovi. Tu pre svega mislim na KiM, ali i na Makedoniju, Crnu Goru, i posebno BiH. Srbija je sama po sebi interesantna, jer se naoružava, a i drugačije pozicionira u odnosu na period do 2012. godine", ocenjuje Janjić i dodaje da Srbija nema toliki geopolitički značaj koliko važan geografski položaj.
 
"Mi se nalazimo na Koridoru 10, što je najkraći put koji povezuje Evropu i Bliski istok, a tamo trenutno sve vri. Takođe takva pozicija Srbije je značajna i u pogledu organizovanog kriminala i terorizma", objašnjava Janjić.
 
Izvrsni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović kaže da rad stranih obaveštajnih službi uglavnom nije nezakonit. 
 
"Uobičajeno je da velike države koje imaju političke i ekonomske interese u drugim zemljama nastoje i da ih zaštite pa i u te svrhe koriste i obaveštajne službe kako državne tako i privatne", kaže Petrović.
 
On napominje da je Srbija trenutno politički interesantna velikim silama zbog pokušaja rešavanja kosovskog problema i sukobljenih interesa koje one imaju po tom pitanju dok zemlje u okruženje žele da znaju šta se u njihovom susedstvu dešava.
 
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je snimak napravljen 24. decembra 2018. godine, a da ga nije sačinila naša služba VBA, ali da je bila potpuno upoznata sa slučajem.
  • Zahe Bant

    23.11.2019 13:34
    Ko ne operiše po Srbiji
    Blic zna koje zemlje imaju agente, a ja znam koje nemaju: Evo ih
    Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska Ostrva, Palau i Centralnoafrička republika, Togo...
    Sve "država do države"
  • pola

    23.11.2019 08:19
    srbije
    operise po rusiji? ili?
  • Iz_no_gud

    23.11.2019 08:13
    Operisu?! Strane sluzbe vladaju Srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija