Svake godine destine poginulih i više stotina povređenih na radu u Srbiji, odšteta retka i mizerna

Oko 500 ljudi poginulo je na radu u proteklih deset godina, a polovina tog broja su građevinari, kazao je predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković.
Svake godine destine poginulih i više stotina povređenih na radu u Srbiji, odšteta retka i mizerna
Foto: 021
"Novosti" prenose podatke Inspektorata za rad koji pokazuju da je na radnom mestu tokom deset meseci 2019. godine poginulo 41 osoba, a da je za isto vreme teško povređeno više od 634. 
 
Pored građevinarstva, po život zaposlenih najopasnije su metalska industrija, šumarstvo, hemijska industrija, poljoprivreda i rudarstvo.
 
Navodi se i da je veoma mali broj radnika ili njihovih porodica dobio odštetu, a da je u slučaju tih isplata njihov iznos bio simboličan. Kako ocenjuje Samostalni sindikat, za poslednjih 15 godina svega trećina povređenih naplatila je štetu koju su doživeli na radu.
 
Predstavnik Građevinske komore Srbije Goran Rodić navodi da odštete zbog povreda ili smrti na radnom mestu ne prelaze nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara, a da neprijavljeni radnici ne dobijaju nikakav oblik kompenzacije. 
 
Kao glavne uzroke povreda i pogibija na gradilištima, Rodić navodi zdravlje prosečnog radnika u Srbiji, s obzirom da on ima 55 godina, ali i izraubovane mašine, štednju na zaštitnoj opremi i neatestirane skele.
  • e

    25.11.2019 20:46
    Pre neki dan u Gajevoj ulici 4 radnika ispred zgrade koja se zida dizu nekom dizalicom gomilu materijala ili necega, ogromna masa, ja presla na drugu stranu sto sam dalje mogla, mislim... zdrav razum... Dvojica od njih stoje direkt ispod tog cuda sto se dize i klati, novi zuti slemovi im landaraju zakaceni za pojas. Tacno mi proslo kroz glavu da ne kazem sta.
  • Lionik

    25.11.2019 19:25
    NS
    Pre neki dan dva penzionera na krovu rade limariju, usput pogađaju i neku selidbu kamiončićem... Mala nam penzija kažu pa moramo. Svaka čas.
  • cdq

    25.11.2019 18:07
    Cemu i kome sluze inspektori ?
    Da nose slemove ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija