BIRN: Otac ministra Stefanovića putovao kao pravni savetnik GIM-a u Saudijsku Arabiju

Otac ministra policije, Branko Stefanović, putovao je 2018. u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a, a dokumenta pokazuju da GIM i Stefanović preprodaju mine po skoro duplo većim cenama nego što ih nabavljaju iz Krušika, saznaje BIRN.
BIRN: Otac ministra Stefanovića putovao kao pravni savetnik GIM-a u Saudijsku Arabiju
Foto: Medija centar Beograd
Branko Stefanović nije "obični zaposleni u GIM-u", kako je rekao predsednik Vučić, a nije tačno ni da nema nikakve veze sa tom firmom za prodaju oružja, kako tvrdi njegov sin, ministar Nebojša Stefanović, navodi BIRN. Dokumenta do kojih su došli, pokazuju da je Branko Stefanović u svojstvu pravnog savetnika bio u delegaciji GIM-a koja je otputovala u Rijad početkom juna 2018. godine. Sa njim su putovali Goran Todorović, vlasnik firme i Dragan Đurić, direktor prodaje.
 
Njihov cilj bio je da sa predstavnicima saudijske firme Remas LTD ugovore nove poslove, navodi BIRN. Kako dodaju, podaci o zvaničnoj Stefanovićevoj funkciji nalaze se u zahtevu za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi.
 
Ni Stefanović, ni Todorović, kao ni vlasnik saudijske firme nisu hteli da govore za BIRN, dok se Dragan Đukić javio i rekao da nema komentar.
 
Krušik preduzeću GIM prodaje mine po privilegovanim cenama i na svoju štetu. Od kako je u novembru 2018. godine objavljen dokument u kome se vidi da Branko Stefanović posećuje vojnu fabriku Krušik i trguje oružjem kao predstavnik preduzeća GIM, ministar policije Nebojša Stefanović uporno je ponavljao da njegov otac nema nikakve veze sa ovim preduzećem.
 
"Moj otac nije povezan sa GIM-om na bilo koji način. Dakle, nikakvu vezu sa GIM-om nema", najnovija je izjava ministra policije izrečena 13. novembra 2019. uživo u programu televizije 02.
 
Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je da je, prema njegovim saznanjima, Branko Stefanović "samo zaposlen u GIM-u". 
 
Međutim, na vizi koju mu je izdala ambasada Saudijske Arabije u Bosni navodi se da je on "legal advisor", odnosno pravni savetnik
 
Cena po kojoj GIM preprodaje mine saudijskim partnerima skoro je duplo veća od one po kojoj je mine tog kalibra 2018. nabavljao od Krušika, pokazuje dokumentacija s kojom raspolaže BIRN. 
 
U vreme posete Saudijskoj Arabiji, po ugovorima iz 2018. godine, GIM je kupovao razorne mine kalibra 120 mm M62 P10 od Krušika po ceni od 193 dolara po komadu. Fakture GIM-a iz 2019. godine izdate Ministarstvu odbrane Saudijske Arabije pokazuju da je mine tog tipa i kalibra prodavao saudijskom partneru po ceni od 345 dolara po komadu. Dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da je u toj pošiljci bilo 12.500 komada ovih mina u ukupnoj vrednosti od 4.312.500 dolara. 
 
GIM kupuje od Krušika razorne mine kalibra 60mm M73 u 2018. godini po ceni od 45,20 dolara po komadu. Ovaj tip municije prodaje saudijskom partneru 2019. godine po ceni od 90 dolara po komadu. Faktura pokazuje da se radi o isporuci od 17.400 komada ukupne vrednosti 2.140.200 dolara.  
 
Da li se radi o minama kupljenim u Krušiku ili je reč o municiji koja je nabavljena od drugog proizvođača, BIRN nije mogao pouzdano da utvrdi. Međutim, kako navodi, Krušik je jedina firma u Srbiji koja pravi ovaj tip razornih mina i moguće je pretpostaviti da je GIM Saudijcima prodao baš ono naoružanje kupljeno u Valjevu, ali po značajno većoj ceni.
 
GIM je sa Krušikom, prema dokumentaciji kojom raspolaže BIRN, uvek sklapao komisione ugovore, jer da bi neko privredno društvo moglo da skopi kupoprodajni ugovor ono mora biti registrovano i za proizvodnju oružja, tvrde izvori koji su u poslu trgovine oružjem. Kako GIM, prema registru Ministarstva odbrane, takvu dozvolu ne poseduje, od oružja koje kupuje na osnovu komisionih ugovora zaradu može da ostvari samo u visini provizije određene u tim ugovorima.
 
U sva tri komisiona ugovora iz 2018. godine kojima je od Krušika kupovao razorne mine, GIM-u je bila određena provizija od pet odsto. Dakle, tako nabavljeno oružje smeo je da proda samo po ceni uvećanoj za pet odsto.
 
Znatno veće prodajne cene od nabavnih GIM ili neka druga kompanija mogla bi da ostvari samo ukoliko je oružje nabavila na osnovu kupoprodajnog ugovora, jer tada otkupljuje oružje, odnosno postaje njegov vlasnik i sa kupcem može odrediti svaku cenu oko koje postoji saglasnost. U slučaju komisionog ugovora, to preduzeće je samo posrednik, odnosno prodaje oružje za račun proizvođača i zato može zaradu da ostvari samo u visini provizije određene ugovorom, navodi se na portali javno.rs.
 
Odgovor na pitanje da li je GIM sa Krušikom imao komisioni ili kupopradajni ugovor može se naći u pismu koje je BIRN-u poslala advokatska kancelarija "Ninković & Associates" u kome se traži da ubuduće ne objavljuju informacije o poslovanju GIM-a, inače će biti pokrenut sudski postupak.
 
Navodeći da su informacije iz ugovora GIM-a sa partnerima poslovna tajna, advokati navode i sledeće: "GIM je prodavao komisiono (u svoje ime, a za račun Krušika) naoružanje i vojnu opremu koja se proizvodi u Krušiku".
  • Sudbina

    03.12.2019 09:24
    Sa ovim i sličnim vestima, kao i izostankom prave reakcije građana, lepo se uklapa rezultat PISA testa iz 2018. godine.
  • Drug Crni

    03.12.2019 07:42
    Još 2014-e se pojavila informacija na stranim portalima da je vlast u Srbiji u saradnji sa bivšim ministrom odbrane Šutanovcem prvo otpisala pa prodala 90% municije do kalibra 23mm iz vojnih skladišta. Ko zna šta je još bilo...
  • Www

    03.12.2019 07:35
    Zbog ovakvih stvari padaju vlade . Kod nas kazu nisam ja i nikom nista.Ha, ha , ha.Nema komentara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.