Članica RIK-a predložila da se neubacivanje glasačkog listića tretira kao krivično delo

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je predlog o direktnom prenosu budućih sednica, a sekretar RIK-a Srdjan Smiljanić kazao je da će njihove sastanke moći da prenosi "svaka televizija koja bude želela".
Članica RIK-a predložila da se neubacivanje glasačkog listića tretira kao krivično delo
Foto: 021.rs
Smiljanić je naveo da je danas održan jedan od poslednjih sastanaka koji neće imati direktan prenos.
 
Prema njegovim rečima, to jedna od novina javne nabavke RIK-a, dok je druga skener "A3 formata" kojim će biti skenirani zapisnici sa biračkih mesta.
 
Usvojena je i odluka o obuci novih 500 instruktora, a predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević istakao je da je do izbora ostalo "premalo vremena za kvalitetno obučavanje tolikog broja ljudi".
 
Članica Republičke izborne komisije Snežana Rakočević podržala je predlog Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da neubacivanje glasačkog listića treba tretirati kao krivično delo.
 
Rakočević se pozvala na član 162 Krivičnog prava, u kome se navodi da "ko uništi, ošteti, oduzme ili prikrije" glasački listić ili neki drugi dokument o glasanju na izborima ili na referendumu, "kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine", ali njen predlog nije usvojen jer, kako je istakla zamenica RIK-a Željka Radeta, po zakonu je dozvoljeno da u glasačkoj kutiji bude manje listića, ali ne i više.
  • Sanja

    03.12.2019 13:54
    Laz
    Je li svestan šta reče ovaj da je neko nagrađen sa 3 500 000! Kakva laž!
  • Činjenice

    03.12.2019 10:28
    Prvo promena kompletnog sistema glasanja.
    Za mene nema više nikakvog glasanja pod ovim uslovima.
    Da napomenem, na prošlim izborima nisam hteo da glasam, nezadovoljan kandidatima.
    Moje ponašanje je oduvek bilo znak neke budućnosti i budućeg ponašanja građana.
    A sada i to dolazi na scenu.

    I obavezno ukidanje nagrađivanja članova i predsednika RIK-a novcem.
    Da podsetim, prilikom predsedničkih izbora, na lični zahtev Aleksandra Vučića, predsednik RIK-a je nagrađen oko 3.500.000 dinara a članovi nešto manje.

    To je nešto, što je bilo po prvi put zabeleženo na našim prostorima, i po mom mišljenju ogromna greška.

    Razlog je bio - izuzetno zalaganje.

    Nedopustivo!
  • BojaNS

    02.12.2019 23:47
    Kasno vam je sada! - BOJKOT

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.