Aktivisti podneli krivičnu prijavu protiv direktora Ziđina zbog zagađenja

Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru podneta je krivična prijava protiv kompanije Srbija Ziđin Bor Koper (Serbia Zijin Bor Copper), koja se smatra odgovornom za prekomerno zagađenje iz pogona topionice bakra.
U krivičnoj prijavi koju je agenciji Beta dostavila Irena Živković, jedna od organizatora protesta protiv zagađenja u Boru i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, navodi se sumnja da je direktor Ziđina, Long Ji, počinio krivično delo zagađenje životne sredine.
 
Krivična prijava podneta je i protiv gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića i ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, koji se terete za krivično delo nepreduzimanje mera zaštite životne sredine.
 
U obrazloženju se navodi da je u periodu od januara do novembra 2019. godine na teritoriji Bora i okoline došlo do prekomernog zagađenja vazduha u nivou opasnog po zdravlje ljudi, odnosno da je zagađenje prešlo pragove tolerancije.
 
Pozivajući se na monitoring kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine na dva merna mesta za period avgust – septembar, navodi se da je u pojedinim vremenskim intervalima u septembru izmerena koncetracija sumpor dioksida i do 2.000 mikrograma po metru kubnom, dok je u avgustu koncentracija arsena bila i do 200 puta preko granice tolerancije.
 
Gradonačelniiku Bora se stavlja na teret da nije doneo "kratkoročni akcioni plan rešavanja problema zagađenja", a ministru Trivanu jer "svesno i sa namerom nije preduzeo propisane mere zaštite preko inspektora u Boru koji je trebalo da izvrši nadzor i spreči rad izvora zagađenja".
 
Prijavu su tužilaštvu zajednički podneli i udruženja građana Izbor postoji i Glasno za omladinu, kao i odbornik Dveri u Skupštini grada, Saša Stanković.
 
U Boru je poslednjih nekoliko meseci održano više protesta protiv zagađenja, ali se na poziv organizatora okupljalo svega nekoliko stotina građana.
 
Gradonačelnik Milikić je do sada u nekoliko navrata organizovao sastanke sa predstavnicima kompanije Ziđin, koja je većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor, kako bi se zagađenje zaustavilo. Ziđin je u ranijem saopštenju naveo da je nasledio loše stanje u RTB-u, ali i da će preduzeti mere novim ulaganjem kako bi se zagađenje zaustavilo.
  • bora

    03.12.2019 07:22
    u vojvodini cute
    E tako se to radi.Krivicna prijava za odgovorne drzavne organe a ne kao
    kod trovanja riba u Backom kanalu gde drzava stiti zagadjivace a gradjani
    cute.Ne ulazim u ishod ali postuje se redosled.Upozorenje,razgovor,TUZBA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija