Zatražena ocena ustavnosti zabrane uslovnog otpusta za najteža krivična dela

Beogradski centar za ljudska prava pripremio je i organizovao podnošenje zajedničke inicijative predstavnika stručne javnosti da Ustavni sud ispita ustavnost i saglasnost sa potvrđenim međunarodnim ugovorima odredbi zakona kojima se zabranjuje uslovni otpust osuđenih za krivična dela kažnjiva kaznom doživotnog zatvora.
Zatražena ocena ustavnosti zabrane uslovnog otpusta za najteža krivična dela
Foto: 021.rs
U inicijativi koja je danas podneta Ustavnom sudu navedeno je da "kazna doživotnog zatvora na ovaj način postaje nespojiva sa ljudskim dostojanstvom, nečovečna i ponižavajuća".
 
Takođe je predloženo da Ustavni sud obustavi izvršenje pojedinačnih akata koji bi bili doneti na osnovu osporenih zakonskih odredbi. 
 
Beogradski centar za ljudska prava očekuje da će Ustavni sud neodložno pristupiti razmatranju ove inicijative u cilju zaštite ljudskih prava koje garantuju Ustav i potvrđeni međunarodni ugovori.
  • MRGUD

    03.12.2019 15:00
    SRAMOTA
    Da li su njihove žrtve imale neka ljudska prava - bar pravo na život
  • Izzy

    03.12.2019 07:44
    Rrr
    Zakon za one koji nemaju da potplate tuzioce sudije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.