Kosovska elektromreža se odvaja od Elektromreže Srbije, Đuruć traži reakciju međunarodne zajednice

Kosovska elektromreža (KOSTT) potpisala je sa Operatorom prenosnog sistema (OST) sporazum o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani.
Kosovska elektromreža se odvaja od Elektromreže Srbije, Đuruć traži reakciju međunarodne zajednice
Foto: Pixabay
Time se, kako se ocenjuje, otvara put odvajanju od Elektromreže Srbije (EMS).
 
Novi AK Blok radiće kao regulatorni blok koji se sastoji od dve regulatorne zone KOSTT-a i OST-a, a predviđeno je da olakša rad dva elektroenergetska sistema, tehnički i ekonomski, saopštio je KOSTT na svom sajtu.
 
Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema elektricne energije (ENTSO), a predstavlja preduslov za nezavisno delovanje KOSTT, dodaje se u saopštenju. Njegovo stupanje na snagu očekuje se u aprilu 2020. godine posle potpisivanja i započinjanja sprovođenja novog Sporazuma o priključenju između KOSTT i ENTSO.
 
Povodom potpisivanja sporazuma, izvršni direktor KOSTT-a Iljir Šalja naglasio je da je ovo istorijski sporazum za KOSTT, jer će on značiti izlazak KOSTT-a iz regulatornog područja Srbije (EMS).
 
"Potpisivanjem ovog sporazuma sa OST-om i početkom njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno smo izašli ispod kišobrana srpskog Regulatornog područja za EMS i postajemo deo Regulatornog bloka sa OPS Albanije", rekao je Šalja.
 
Đurić: Neće biti energetske velike Albanije, Srbija vlasnik elektromreže
 
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da međunarodna zajednica mora da zaustavi Prištinu, pre nego što njeni potezi proizvedu posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost. On je naglasio da je "Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Кosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza".
 
"Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorono nadležnih institucija prethodnih godina sprečavano je i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na КiM u ENTSOE, a najave stvaranja energetske velike Albanije otkrivaju pravo šovinističko lice prištinske politike", naveo je Đurić u saopštenju.
  • @Vesna Milivoj

    03.12.2019 14:01
    Kako zamisljas da demontiras dalekovode i trafo stanice na Kosovu?
  • Obilic

    03.12.2019 11:58
    Obilic
    Pa ovi nisu normalni kosovo je država za sebe. Albanci su ostvarili svoj cilj a mi papci kao ne priznajemo kosovo kao državu. Onda ćeš im plaćati pošto mi tvrdimo daje kosovo naše. Nemoj danam još traže i za trepču razne penzije(trepča radi beograd se gradi). Ljudi grade svoju državu kako žele a ostali neka tapšu možda proizvode veću energiju.......e srbi budale.
  • proka

    03.12.2019 10:10
    PREAMBULA
    ako Koštunica ne zna pitajte sveprisutnog preCednika kako da se reši " misija " ( što bi rekla ministarka sa roze šlemom ) na neotuđivom delu Sbije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.