Od Nove godine nova pravila za penzionisanje

Nova godina donosi i nova pravila za odlazak u penziju tako da svaki zahtev koji je podnet posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za žene malo drugačiji nego za muškarce.
Od Nove godine nova pravila za penzionisanje
Foto: 021
Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković kaže za RTS da se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno pomeraju, a 2032. godine će biti izjednačeni.
 
Naredne godine, neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca - za to će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.
 
Ženama će takođe biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine.
 
Stanković objašnjava da ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i kod žena i kod muškaraca.
 
"Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i osam meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca", naveo je Stanković. Za ostvarivanje tog prava, žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života. 
 
Naredne godine obe granice se pomeraju: moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci.
 
Stanković savetuje građane koji žele da apliciraju za penziju da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev. Svako ima pravo da zatraži listing na kom se vidi pregled radnog angažovanja i koliko godina mu je uplaćivan staž. To se može proveriti ili onlajn ili u nekoj od filijala PIO fonda.
  • Slave Beograd

    05.12.2019 20:15
    Citajte zakon izmedju redova
    Komsija nebitno ko vec ima 8 firmi DOO ne preduzetnicka radnja vec doo.

    Otvori doo radi to sto radi nakon dve godine ode firma u "stecaj" jer ne placa doprinose samom sebi jer se jedini koji radi.

    Nakon toga kupi drugu firmu doo u mirovanju sto je po zakonu dozvoljeno i ta nova firma doo postaje 100% vlasnik odnosno prebacuje akcije i 100% vlasnistvo na tu kupljenu firmu gde je jos uvek vlasnik prethodni .Cim postane vlasnik nove doo koja je pravni naslednik prethodne menja ime nove kao stare da se kupci ne bi zbunili i dobije tekuci racun nov bez blokade.

    KAd dobije papire za novu upise sebe i opet dve godine radi BEZ DA DINARA PLATI DRZAVI POREZA.doprinose,taksi i ostalih nebuloza.

    Kada ta druga firma nakon dve godine udje u blokadu jer ne placa doprinose kupi trecu firmu u mirovanju i tako ukrug.Imate za 50-100 eura firme doo u mirovanju koliko hocete barem jedno 2-3 hiljada na stanju uvek.

    Savetovao ga jedan advokat koji to radi vec 20 godina.

    Tako da treba citati izmedju redova i traziti rupu u zakonima.Dakle NE VARATI DRZAVU ali joj ne dozvoliti ni da ona tebe vara.

    Kakva je drzava prema tebi takavi i ti prema drzavi budes.Sve po Zakonu.Nijedan clan Zakona o doo nije povredjen.

    A to sto je narod glup pa placa sve na vreme drzavi to je problem naroda ne "drzave".
  • Dušan

    05.12.2019 19:18
    Nepravde velike
    da li je nekome normalno da žena koja je rodila troje dece sa 39 godina staža i 60 godina života dobije trajno umanjenu prevremenu penziju za 13%, prosto neverovatno kakve zakone je ova vlast usvojila, samo glasajte za naprednjake
  • Dejan

    05.12.2019 16:20
    Jel moze neko da objasni termin "PREVREMENA PENZIJA SA 40(!!!) godina staza???? Sta je tu prevremeno? Pa nisu svi ljuljali guzove na fakultetu do 30.godina ili imali tu nesrecu da rade na crno! Neko ce legitimno imati 40.godina staza sa 60.godina zivota i to se u vucicstanu zove PREVREMENA PENZIJA??? Neka i treba,kad ste glasali za njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.