Uvoz mesa skočio 200 odsto za dve godine

Pojava afričke kuge svinja ovog leta, za domaće stočarstvo i proizvođače mesa bila je poslednji u nizu problema koji traju decenijama.
Uvoz mesa skočio 200 odsto za dve godine
Foto: Pixabay
Kako piše "Danas", mesna industrija poslednjih meseci ne može da izvozi, ne samo meso, nego i sve prerađevine koje nisu termički obrađene na temperaturi višoj od 80 stepeni, a to je gotovo sve osim konzerviranih namirnica.
 
Izvršni direktor "Neoplante" Aco Tomašević podseća da je situacija sa afričkom kugom svinja kompleksna u celom svetu, a da se u Srbiji proizvodi manje od dva miliona svinja, odnosno da pojedemo više nego što proizvedemo.
 
"Uz sve to cena raste i mi sada imamo situaciju da je samo u poslednje dve godine uvoz gotovih proizvoda od mesa porastao za 200 odsto. U isto vreme, velika je razlika u prosečnoj ceni između uvoza i izvoza", navodi Tomašević.
 
Ono što bi moglo da popravi tešku situaciju je ukidanje obavezne vakcinacije protiv klasične svinjske kuge. To bi, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, moglo da se dogodi polovinom decembra. Upravo zbog ove vakcinacije koja je bila obavezna, Srbija nije mogla da izvozi meso u zemlje EU, zbog čega je država u poslednje vreme intenzivirala pregovore sa Rusijom i Belorusijom, dok najavljeni izvoz u Kinu još nije počeo. 
 
Upravo bi taj izvoz u Kinu mogao da bude trenutno rešenja za tešku situaciju, smatra agroekonomski analitičar Milan Prostran. Kaže da smo od velikog izvoznika svinja postali zemlja uvoznik mesa i da stočarstvo nikada nije bilo u težoj situaciji.
 
"Prošle godine uvezli smo svinjaskog mesa u vrednosti 76 miliona dolara. Problem je što mi uvozimo od zemalja EU, poput Nemačke, Španije i Danske, gde su visoke subvencije pa meso mogu da prodaju po povoljnijim cenama", navodi Prostran za "Danas".
 
Veliki problem za Srbiju, naglašava, jeste i to što nam nisu otvorena tržišta za izvoz, a čak i kada se ukine vakcijacija, još tri godine neće moći da se izvozi, dok se meso ne iščisti od antibiotika.
  • Orwell Vegan

    06.12.2019 07:42
    Istina
    Pa zasto jedete meso, ako znate da je opasno po zdravlje? Ni meso ni mleko nemaju nijednu korist za ljudsko telo, samo stetu. Deca koja piju mnogo mleka rizikuju leukemiju, a zene rak dojke.
  • Станко Србин

    06.12.2019 05:15
    Жал
    Јак је овај увозничког лобија. Готово је и са чињеницом да наше ни Малине нису здраве, иако нам је клима најздравији, па у Европу одлазе Пољске Малине. Ми бацамо месо домаће производње или га извозимо, уговорену количину, да би Запад од нашег меса производио сточну храну, а увозимо месо које им претекне. Наравно, замрзнуто дуже од 6 месеци.
  • Gerga

    05.12.2019 20:11
    pitam se...
    Zašto agroekonomski analitičar Milan Prosran ne navede da Srbija uvozi meso starije od 6 meseci, koje na zapadu nije za ljudsku upotrebu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.