Piloti zabrinuti za bezbednost letenja iznad Srbije i Crne Gore

Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije pozvao je Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i sve nadležne institucije da omoguće da kontrolori letenja obavljaju svoj posao na kvalitetan i zakonom propisan način.
Piloti zabrinuti za bezbednost letenja iznad Srbije i Crne Gore
Foto: Pixabay
Taj sindikat je u saopštenju izrazio zabrinutost nedavnim upozorenjem kontrolora letenja da bezbednost vazdušnog saobraćaja u Srbiji i Crnoj Gori može da bude ugrožena jer imaju loše uslove rada.
 
"Profesije pilota i kontrolora letenja su neraskidivo povezane i čine jedinstvenu celinu čija je svrha bezbednost vazdušnog transporta ljudi i robe. Ukoliko je jedna celina u tom sistemu sprečena da u skladu sa procedurama obavlja svoj izuzetno odgovoran posao, ceo sistem je u opasnosti i postavlja se pitanje pravog krivca za takvo stanje", navedeno je u saopštenju.
 
Istaknuto je da je "bolje unapred identifikovati krivca i ispraviti sve pogrešne stvari, nego čekati i nadati se da se neće dogoditi nesreća".
 
Upućen je poziv i Direktoratu civilnog vazduhoplovstva da sprovede vanredni inspekcijski nadzor, kao i Ministarstvu rada da pošalje inspekciju u SMATSA i utvrdi da li se i na koji način krše prava kontrolora letenja i da daju nalog da se hitno otklone nepravilnosti.
 
Sindikat kontole letenja je pre dva dana saopštio da SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na uslove rada kontrolora i da to može da ugrozi bezbednost vazdušnog prostora. Tim povodom je reagovala SMATSA objavom da se vazdušni saobraćaj u njenoj nadležnosti odvija bezbedno i neometano i da je menadžment spreman da sasluša argumente sindikata i razgovara o svim otvorenim pitanjima.
  • Paor

    06.12.2019 07:19
    @Kotrolor
    Ne postoji kontrolor koji nije zaposlen preko stranke, jer su ranije to bili komunisti, pa Miloševićevi socijalisti, onda slede kadrovi Draškovića, Đinđića, Koštunice, Živkovića, Jovanovića, Tadića, Dačića i Vučića.

    Trebali bi ti kontrolori da rade narednih 5 godina za prosečnu platu u Republici Srbiji uvećanu za 10%, da bi naučili da poštuju ono što su nekada imali, kao i samu državu.
  • Rasulo

    05.12.2019 21:23
    Pa šta se desilo?
  • Kotrolor

    05.12.2019 19:18
    Vrv su kontrolori zaposleni preko stranke, jos samo da tako pilote pozaposljavaju pa da odletimo u bolju buducnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija