Smanjene tarife izvršitelja, ali ne i za postupke koji su već u toku

Izvršiteljske usluge uskoro će biti jeftinije pošto je Ministarstvo pravde odredilo nove tarife za javne izvršitelje koje će se primenjivati na postupke pokrenute posle 1. januara 2020. godine, pišu beogradski mediji.
Smanjene tarife izvršitelja, ali ne i za postupke koji su već u toku
Foto: 021.rs
Novim tarifama je smanjen broj odluka koje će izvršitelj moći da naplaćuje, kao i broj radnji koje će tarifirati. Predviđeno je da se ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju naknada izvršitelju umanjuje za 60 odsto.
 
Takođe, ako se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje. Izvršitelj više neće moći da naplaćuje rešenje o izvršenju u onim predmetima u kojima on, a ne sud, odlučuje o predlogu izvršenja.
 
Takođe, neće moći da tarifira pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem, a Pravosudni informacioni sistem omogućava elektronsko povezivanje izvešitelja sa različitim bazama podataka drugih državni organa, npr. sa bazom MUP-a o prebivalištu.
 
Javni izvršitelj, takođe, neće moći da tarifira ni održavanje elektronske prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari. Ujedno biće smanjeni i troškovi dostavljanja i drugih pojedinačnijh radnji.
 
Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da se od 1. januara očekuje dosta povoljniji položaj dužnika nego što je bio do sada, dok se kontrola nad radom javnih izvršitelja povećava. Kako je objasnila, nove izmene zakona onemogućiće nagomilavanje troškova dužnika.
 
"Tako za dug za komunalne usluge do 5.000 evra više neće moći da se proda nečija jedina nepokretnost. Izvršitelji neće moći da uzimaju dve trećine plate i penzije, odnosno polovinu za minimalce, a od izvršenja je izuzeta i sva dodatna finansijska podrška porodicama i deci", rekla je Kuburović.
 
Ona je navela da se od marta uvodi e-aukcija kao novi transparentan i fer način javne prodaje nepokretnosti dužnika, kako bi se izbegle moguće malverzacije. Dodala je da se nastojalo da se novim tarifnikom spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice duga.
 
Ovaj tarifnik stupiće na snagu istovremeno kada i novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, kojim je takođe smanjen prostor za neosnovano uvećavanje troškova izvršnog postupka na teret dužnika, navode mediji.
 
Prema sadašnjim tarifama, podsećaju, izvršitelji naplaćuju od 1.800 do 500.000 dinara.
  • Još ništa?

    06.12.2019 20:32
    Neviđeno
    Zakon za koji i izvršitelji i advokati kažu da je loš nije smeo biti usvojen i treba kazniti one koji su ga usvojili u obliku za koji sama struka kaže da je jako nestručan
  • Mirela Smiljanic

    06.12.2019 16:46
    Maksima Gorkog 13
    Meni naplatila "uspesnu izvrsbu" kao poveriocu a naplatila je samo pola od iznosa. Naravno da sam odbio da platim i prijavio je na komoru izvrsitelja i na pravosudje. Nemozes naplatit nesto sto si sama prekinula na pola sa protivzakonitim vansudskim poravnanjem - koje izvrsni zakon jasno odredje da nije valjani dokument dok ne prodje parnicni postupak.
    To ova preko puta suda. Jos je u komori u nekoj fotelji.
  • Dzo

    06.12.2019 16:13
    Dzo
    Nije žija nego vrat neka vrate oteti novac koi su otimali hoće malo sutra. Ukinuti izvršitelje i sve vratiti u sud u pravne institucije kao svuda u svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.