Afera Indeks: Šesnaestoro osuđeno na ukupno više od 60 godina zatvora

Posle 11 godina, 16 optuženih u aferi "Indeks" za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, prvostepeno su osuđeni na ukupno više od 60 godina zatvora.
Afera Indeks: Šesnaestoro osuđeno na ukupno više od 60 godina zatvora
Foto: 021.rs
Sudsko veće Višeg suda u Smederevu je 16 optuženih osudilo na ukupno 61 godinu zatvora. Njih 16 su dobili kazne zatvora od dve do osam godina.
 
Sedmoro optuženih je oslobođeno krivice, a jednom profesoru Pravnog fakulteta iz Kragujevca slučaj je izdvojen i prebačen u drugi, koji se paralelno odvija pred Višim sudom u Smederevu. Profesori su osuđeni, a među oslobođenima su isključivo studenti koji su bili optuženi da su kupovali ispite.
 
Advokati osuđenih kažu da će se žaliti i da očekuju da u žalbenom postupku i celo suđenje biti potpuno drugačije.
 
Podsetimo, ovaj slučaj je otkriven 2006, a prva optužnica je podignuta 2007, proširena 2008. Suđenje je počelo 2009, ali je vrlo brzo prekinuto zbog reforme pravosuđa, zatim je tokom 2012. održavan dugotrajni štrajk advokata zbog čega se suđenja nisu odvijala. A zatim su i  advokati različitim potezima odlagali presudau, pa je tek danas donesena prvostepena.
 
Kako je rekla sudija Slađana Bojković, svi danas osuđeni odgovorni su jer su učestvovali u lancu davanja i primanja mita. Autolimar iz Velike Plane Saša Jovanović, koji, zanimljivo, nije sebi kupio diplomu, ali je bio glavni posrednik u trgovini diplomama -  osuđen je na šest godina, a njegova "veza" profesorka Pravnog fakulteta U Kragujevcu Dragana Petrović osuđena je na sedam, ostali na dve do osam godina zatvora.
 
Više javno tužilaštvo u Smederevu tražilo je oko 120 godina zatvora za 27 optuženih. Prvobitnom optužnicom iz 2007. godine obuhvaćeno je 89 osoba za 122 krivična dela. Zbog dužine postupka mnogi predmeti su zastareli.
 
Profesori, studenti i osoblje kragujevačkog, niškog i beogradskog Pravnog fakulteta optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje pošto se pojavio snimak priznanja jedne studentkinje o davanju i primanju mita. Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra.
  • Marko

    07.12.2019 23:33
    Kadija
    Ako stvari gledamo najšire kakva se poruka šalje s obzirom na sve privatne fakultete i druge univerzitete odnosno zašto tamo nije bilo insajdera? Suđenje za ovakva krivična dela je dobra stvar gledano samo po sebi, ali šire posmatrano mislim da generalna prevencija, bitnija od preventivne neće imati efekta ako je ovo kap u moru univerziteta. Zašto se ima volja za samo jednim insajderom u obrazovanju, gde su insajderi u javnim preduzećima i uopšte u državnoj upravi. Jel institucija insajdera potrošna instant roba samo za slučaj pravnog u Kragujevcu? Tek kad bude još insajdera, kada zviždači budu imali bolji tretman a ne ovakav kakav čitamo po novinama efekta generalne prevencije može biti kao i pravde koja nije isto što i pravo, ovako ćorak...
  • Ivan

    07.12.2019 08:04
    Sramota me je sto sam diplomirao na ovom "fakultetu".
  • Cvetko

    07.12.2019 08:01
    Beli medvedi
    Kada diplomu zapakujes politickom funkcijom, zasticena je kao beli medved. Naravno samo u zemlji Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.