Građanima Srbije na hranu ode trećina zarade

Domaćinstva u Srbiji prošle godine su prosečno trošila 64.500 dinara mesečno, a najviše novca ide na hranu. Situacija u EU je drugačija – domaćinstva najveći deo budžeta troše na režije.
Građanima Srbije na hranu ode trećina zarade
Foto: Pixabay
Stanovnici siromašnih zemalja izdvajaju više novca iz kućnog budžeta za hranu nego oni iz bogatih država. U Srbiji se pojede i popije trećina svega što se zaradi, po čemu je naša zemlja među rekorderima u Evropi.
 
Na hranu su od građana Srbije više trošili samo stanovnici Bugarske, Turske i Makedonije. U EU se na hranu u proseku u prošloj godini trošio 1.861 evro po stanovniku, a u Srbiji 926 evra.
 
Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije objašnjava za RTS da, pored razlika u platežnoj moći, postoje i kulturološke razlike, odnosno drugačije potrošačke navike. U EU se tri puta više troši na restorane i hotele, kaže Malinović i navodi primer Italije, gde se u proseku jedan ili nijedan obrok priprema u kući, a dva u restoranima.
 
Što se tiče slobodnog vremena, građani EU troše tri puta više za kulturu i rekreaciju, ali Malinović smatra da to ne znači da građani Srbije prema tome nemaju kvalitetan odnos – čak se, kaže, može reći suprotno. Suština je, tvrdi, u tome da su cene u oblastima kulture i rekreacije značajno niže nego u EU.
 
U zemljama Evropske unije najveći procenat novca odlazi na stanovanje i račune, 24 odsto. Malinović kaže da u Srbiji, kao i u nekim zemljama EU, mladi kasno zasnivaju domaćinstvo, dok se na primer u skandinavskim zemljama osamostaljuju odmah posle punoletstva.
  • Zlojeb

    08.12.2019 11:22
    A vest ispod: plata je kratka 20 000 za prosecnu korpu koja je maltene sve hrana.

    Jedini nacin je uravnilovka da se svima u drzavi (od predsednika do spremacice) da plata 40 000
    i da se je#emo kako znamo.
  • milosevic slobodan

    07.12.2019 23:11
    gradjanima srbije ode trcina n
    od26000 jedna trecina nije ni 9ooo hiljada sa jedemo ja i supruga nek mi objasne pametnjakovici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.