Država sudijama isplatila 44,5 miliona evra odštete

Reforma pravosuđa iz 2010. godine koštala je građane Srbije najmanje 44,48 miliona evra, koliko je isplaćeno na ime odštete sudijama i tužiocima koji su u reformi nezakonito ostali bez posla, pišu Novosti.
Država sudijama isplatila 44,5 miliona evra odštete
Foto: 021.rs (Ilustracija)
U tekstu se podseća da je sporna reforma sprovedena u vreme ministarke Snežane Malović koja je bila na čelu Ministarstva pravde, te da je odlukom Ustavnog suda iz 2012. na posao vraćeno 836 sudija i oko 75 zamenika javnih tužilaca, koji su tužili državu tražeći nadoknadu za izgubljene plate, a većina je tražila i nadoknadu za pretrpljenu duševnu bol.
 
Podseća se da su krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u oktobru 2014. podneli kao građani Dragomir Milojević, predsednik VKS, Novica Peković, tadašnji predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu, a kao sudije VKS Janko Lazarević, Zoran Tatalović, Draga Jocić i Dragiša Đorđević, protiv članova prvog sastava Visokog saveta sudstva, među kojima su bile i bivša ministarka pravde Snežana Malović i nekadašnja predsednica VSS i VKS Nata Mesarović.
 
Tužilaštvo je prijave odbacilo, na prigovor je odlučeno pozitivno i naložena je istraga, ali Milojević je za Novosti rekao da, koliko mu je poznato, niko do sada nije saslušan niti je po tim prijavama ikada postupano.
  • dzo

    07.12.2019 19:02
    kakav vic...
    i onda kažu "nezavisno sudstvo"...
  • Đorđe

    07.12.2019 18:05
    Sudije
    Pišete: građane koštalo...Da li odgovaraju predlagači spornog zakona i ko je glasao za iste?
  • zaratustra

    07.12.2019 17:22
    samo jako
    To mu dodje oko 50 hiljada evra po čoveku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.